Zwangere docenten moeten verlof tijdens vakantie kunnen compenseren

De rechter heeft besloten dat zwangere leraren in het voortgezet onderwijs die verlof hebben in een schoolvakantie deze vakantiedagen moeten kunnen inhalen. Tot nu toe konden alleen gemiste vakantiedagen van de zomervakantie gecompenseerd worden. Voor deze beslissing geldt een verjaringstermijn van vijf jaar en dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor schoolleiders. Dit meldt RTL Nieuws.

“Door het niet compenseren van vakanties voor vrouwen maken scholen onderscheid in arbeidsvoorwaarden op grond van geslacht. Dat is verboden”, aldus Joost Aarts, advocaat van de Algemene Onderwijsbond, die een rechtszaak aanspande over de kwestie nadat een aantal vrouwelijke leraren aan de bel trokken. De kantonrechter in Utrecht was het eens met de redenering van Aarts en oordeelde dat zwangere of net bevallen vrouwen alle vakantiedagen moeten kunnen inhalen die in hun verlofperiode vallen. Volgens Aarts gaat dat meestal om vijf of tien dagen.

Verjaringstermijn

Doordat er een verjaringstermijn van vijf jaar geldt kunnen alle leraren die in de afgelopen vijf jaar met zwangerschapsverlof zijn geweest en daardoor vakantiedagen hebben gemist een claim indienen om deze alsnog gecompenseerd te krijgen. Dit kan voor schoolleiders veel gevolgen hebben. Aarts waarschuwt dan ook dat met terugwerkende kracht een claim indienen mogelijk niet bevorderlijk is voor de relatie met de werkgever.

De uitspraak gaat alleen over vrouwelijke docenten in het voortgezet onderwijs. Op het vaderschapsverlof heeft de uitspraak geen invloed. In het basisonderwijs is het voor zwangere vrouwen al langere tijd mogelijk om gemiste vakantiedagen te compenseren.

Door: Nationale Onderwijsgids