Het lerarentekort groeit in Nederland. Zo’n 9.700 arbeidsplaatsen zijn ongevuld. Dat is bijna tien procent van de totale werkgelegenheid onder leraren. Marte is 24 en staat zelf voor de klas. Ze hoop dat er snel weer genoeg mensen bijkomen. Dat meldt EenVandaag.
Om de tekorten op te lossen staan er op veel scholen onbevoegde leraren voor de klas. De AOb roept de overheid op om in 2030 te zorgen dat elk kind een bevoegde leerkracht heeft, want ieder kind heeft recht op goed onderwijs.
Hoge werkdruk
Marte merkt ook heel veel van het lerarentekort. Zij geeft les aan groep 4 op basisschool De Archipel in Amsterdam. Ze vindt dat er een erg hoge werkdruk is op dit moment, vanwege het gebrek aan leerkrachten. “Valt er iemand uit, dan vangt het team het vaak op of een onderwijsassistent.”
Klassen naar huis gestuurd
Marte merkt het ook aan haar collega’s. Als er iemand ziek wordt, dan is het klaslokaal naast je meteen helemaal leeg. De klas kan niet opgevangen worden omdat er niemand is die voor de klas kan staan. De kinderen zelf vinden het vaak heel jammer dat ze naar huis worden gestuurd. “Ze missen school. Dat merk je echt aan ze als ze vaker naar huis worden gestuurd.”
Hoe er meer docenten moeten worden aangetrokken om het tekort op te lossen is lastig te zeggen. Er is niet één makkelijke oplossing voor en dat maakt het allemaal zo lastig. “Als je geen gevoel hebt voor het lerarenvak, dan is het heel zwaar om leraar te zijn.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk