Stichting Geert Groote Scholen in de problemen, stoppen met externe docenten

Stichting Geert Groote Scholen staat sinds een maand onder scherp aangepast financieel toezicht vanuit de Onderwijsinspectie. Onder de stichting vallen zeven vrije basisscholen in Amsterdam. Het is mogelijk dat de stichting het financieel niet meer redt. Eerder dit jaar bleek dat de stichting, in een maand tijd, zo’n 100 duizend euro minder te besteden had dan verwacht. Dat meldt NH Nieuws. 

De Onderwijsinspectie kreeg op 20 januari jl. te horen van DUO over de problemen bij de stichting. Als de stichting op deze manier doorgaat en de financiële doelen niet haalt, dan kunnen er grote problemen ontstaan wat betreft het uitbetalen van salarissen van docenten. 

Wake-upcall

Volgens een woordvoerder van de Onderwijsinspectie is er geen sprake van een sluiting van de scholen, maar het is wel een wake-upcall. 

Extern personeel 

Een van de redenen waardoor de stichting in deze situatie is beland is het inzetten van extern personeel. Als docenten ziek zijn, wordt er door de schooldirecteuren extern personeel ingezet. Zo kunnen de leerlingen gewoon les krijgen. De schooldirecteuren hebben hiervoor niet altijd om instemming gevraagd bij de uitvoerend bestuurder van de stichting. Daardoor is er een bedrag van 460 duizend euro te veel uitgegeven aan extern personeel. 

De stichting heeft zelf meteen actie ondernomen en een nieuwe interim-bestuurder aangenomen. De grootste maatregel die de stichting moet nemen is een vacaturestop en een stop op het inzetten van extern personeel. Wanneer alles is opgelost is nog niet bekend. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk