Klokhuis SoortSafari leert je van alles over de natuur

Natuur is overal, misschien wel dichterbij dan gedacht. Om kinderen de natuur te laten ontdekken presenteert Het Klokhuis de Klokhuis SoortSafari; een app om planten en dieren te verzamelen. Elke week is er een nieuwe soort, dus er zijn 52 soorten te scoren. Dat meldt de NTR. 

Klokhuis SoortSafari is een innovatieve app, die ondersteund wordt door een televisie-uitzending, wekelijkse vlogs en lesbrieven. Een jaar lang kunnen kinderen elke week een nieuwe soort scoren. Zo leren kinderen, ouders en onderwijzers dat de natuur alledaags en overal is. Kinderen hoeven niet de bossen en de velden in, maar kunnen gewoon hun eigen wijk onder de loep nemen. De TV-aflevering Soorten herkennen is het startpunt van Klokhuis SoortSafari. Daarna gaat Klokhuis-presentator Janouk Kelderman 52 weken lang met natuurfilmer Bram Sturm op pad om vlogs te maken. Elke week over een andere soort. De klaver is de eerste soort op de agenda. 

Klokhuis-presentator Janouk: “Ik ben dol op de natuur en mag dit jaar elke week naar buiten. Wat wil je nog meer?! En Bram heeft een scherp oog voor de natuur en maakt prachtige beelden.”

App

Samen zoeken Janouk en Bram de soort-van-de-week; een dier of plant die op dat moment goed te vinden is in de natuur. Je kunt de soort scoren, kwartetten maken, en punten scoren met reeksen. Aan het begin van elk seizoen komen er 13 nieuwe soorten in de app. De gamification in de app is samen met kinderen uit de doelgroep (8-12) ontwikkeld.

Wie een dier spot, bijvoorbeeld een pissebed, kan een foto maken met de app. De app vergelijkt die foto dan met duizenden foto’s van andere planten en dieren. De beeldherkenning herkent de pissebed – of niet, en laat in dat geval dieren zien waar die op lijkt. Kinderen moeten zelf dus goed kijken, maar krijgen ook feedback over wat ze spotten. De fotoherkenning en de bijbehorende soortendatabase waarmee gewerkt wordt zijn afkomstig van Naturalis Biodiversity Center en Waarneming.nl. Er is geen account nodig en alle data wordt alleen opgeslagen op je eigen tablet of telefoon.  

Eerste aflevering 

Het Klokhuis: Soorten herkennen is op vrijdag 9 augustus 2024 om 18.43 uur te zien op NPO Zapp. Vanaf die dag verschijnt er wekelijks een vlog op hetklokhuis.nl en op het YouTube-kanaal van Het Klokhuis. De Klokhuis SoortSafari app is te vinden in de app-stores en de lesbrieven staan op hetklokhuis.nl.  

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Marije Kuiper