Ministerie van Onderwijs wil van de promotiebeurzen voor docenten af

Het ministerie van Onderwijs wil vanaf 2027 voor docenten geen promotiebeurzen meer beschikbaar stellen. Het ministerie kan dan 13 miljoen euro per jaar bezuinigen. Dat meldt MBO Today.

Het kabinet moet in totaal 1 miljard euro bezuinigen en ruim een derde hiervan kan vanuit het ministerie van Onderwijs komen. Het mbo glipt er nog telkens tussendoor. De bezuiniging van 150 miljoen euro op de subsidie praktijkleren is geschrapt. Het ministerie gaat wel 25 miljoen euro bezuinigen op de doorstroomsubsidie vmbo-mbo-hbo en 27 miljoen euro per jaar op het Regionaal Investeringsfonds.

Promotiebeurs voor docenten 

Het schrappen van de promotiebeurs voor docenten heeft ook betrekking op het mbo. Onderzoek op scholen wordt juist door die beurzen gestimuleerd om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Docenten van het primair en voortgezet onderwijs, het mbo en het hbo kunnen een promotiebeurs aanvragen. Mbo-docenten worden de laatste jaren gestimuleerd om ook te beginnen aan een promotieonderzoek. Een pre-promotietraject is hiervoor opgestart.

Bezuinigen 

Door het schrappen van de promotiebeurzen kan het ministerie uiteindelijk 13 miljoen euro per jaar bezuinigen. De toegekende beurzen blijven beschikbaar en docenten kunnen nog altijd nieuwe beurzen aanvragen.

Kwaliteit van het onderwijs 

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) vindt het schappen van de promotiebeurzen een flinke klap in het gezicht van docenten. Docenten doen onderzoek, zijn daarnaast ook nog leraar en proberen daarmee de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. “Het onderwijs in Nederland moet beter en dan gaan we deze beurzen afschaffen. Dat is onbegrijpelijk”, aldus voorzitter Marcel Levi.

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk