![Universiteit Twente ontslaat per direct tientallen medewerkers Universiteit Twente ontslaat per direct tientallen medewerkers](/uploads/article/article_image/72233/normal_team-of-scientists-worried-about-virus-evolution-d-2023-11-27-05-11-18-utc.jpg)
Hoofddocent Christian Blum is verbijsterd toen hij te horen kreeg dat hij na twintig jaar als hoofddocent en onderzoeker bij de Universiteit Twente per direct zijn werk moet neerleggen. Hij hoort bij de 46 medewerkers van de faculteit Technische Natuurwetenschappen die eerder deze week te horen kregen dat ze zijn ontslagen. Dat komt door de bezuinigingen in het hoger onderwijs. Dat meldt Oost.
Universiteiten hebben het in Nederland zwaar. Voor het hoger onderwijs en wetenschap staat er een bezuiniging gepland van een half miljard euro. Op stimuleringsbeurzen en fondsen voor onderzoek en wetenschap wordt flink gekort. Ook op het binnenhalen van internationale studenten wordt er bezuinigd.
Bezuinigingen
Bij universiteiten hakken deze bezuinigingen erin. De Universiteit Twente in Enschede, de enige universiteit in Overijssel, merkt dit als geen ander. De universiteit heeft al langer te maken met financiële druk van buitenaf en er wordt veel gesproken over de bezuinigingen.
Faculteiten krijgen te horen waarop ze moeten bezuinigen en waar ze zich aan moeten houden. De faculteit Technische Natuurwetenschappen heeft als enige afdeling besloten te reorganiseren. Werknemers van de faculteit voelden het al wel aankomen, maar toch zijn ze alsnog geschrokken. Want per direct moeten 46 werknemers de faculteit verlaten.
Gespannen sfeer
Op de campus is de sfeer gespannen, aldus Blum, hoofddocent bij de Technische Natuurwetenschappen van de Universiteit Twente. Bij de universiteit werkt hij al meer dan twintig jaar, maar daar is sinds deze week een einde aan gekomen.
Blum werd gevraagd om naar de universiteit te komen en daar hoorde hij dat hij niet meer terug hoefde te komen. Deze week moet hij nog gewoon colleges geven. “Hoe ze dat gaan invullen weet ik ook niet. Zo ga je niet met mensen om”, stelt Blum.
Het universiteitsbestuur verwacht dat er de komende maanden meer duidelijk wordt over hoeveel personeel ontslagen zal worden, universiteitsbreed wordt hiernaar gekeken.
Ontslagrondes
De universiteit zegt het volgende over de gang van zaken van de ontslagrondes van deze week: “Het plan is besproken met de faculteitsraad van TNW en het College van Bestuur. Zij hebben beiden goedkeuring gegeven voor het plan:”, aldus een woordvoerder van het College van Bestuur van de Universiteit weten in een statement op de website van de universiteit.
Onderzoek naar Parkinson
De deelfaculteit Nanotechnologie, waar Blum voor werkt, richt zich op onderzoek naar Parkinson. “We onderzoeken cellen op moleculair niveau. Als we alles beter in kaart hebben, dan kunnen we beter begrijpen wat er fout gaat in de cellen van mensen met Parkinson,” Maar samen met drie andere collega’s van de deelfaculteit is Blum nu ontslagen. Allemaal hadden ze een vast contract bij de universiteit. Volgens Blum heeft dit flinke gevolgen voor de onderzoeken die de universiteit uitvoert.
Veel mensen die hun master of PhD doen, zitten in zo’n onderzoeksteam. Deze mensen worden niet door de universiteit betaald, maar via een extern bureau.
Reorganisatie
De universiteit heeft moeite om de kosten in personeel laag te houden. Deze reorganisatie is de grootste bezuinigingsknop die de universiteit kon gebruiken. De universiteit probeerde dit al eerder door geen nieuwe vacatures meer te plaatsen en geen contractverleningen door te voeren.
Gezamenlijk verlies
Het academische onderwijs krijgt het dus zwaar. Dat geldt niet alleen voor de Universiteit Twente, maar voor meerdere universiteiten in Nederland. De veertien universiteiten die Nederland rijk is sluiten hun jaar af met een gezamenlijk verlies van honderd miljoen euro. Accountantskantoor Ernst & Young bekeek naar de jaarcijfers van 2023 van de universiteiten.
De universiteiten verwachten volgend jaar nog een groter verlies van zo’n 257 miljoen euro. Ze hopen dan vanaf 2026 weer in de plus te komen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk