
Een tweede middelbare school in Houten van de HIJN-scholengroep heeft gesproken over de angstcultuur die zij voelen binnen de school. 136 docenten van de Heemlanden zegden vorige week het vertrouwen op in hun bestuurder. 21 docenten van het Houtens vertellen nu over hoe het op hun school eraan toe gaat. Dat meldt RTV Utrecht.
Een anonieme medewerker geeft aan dat de sfeer op de school het beste te omschrijven is alsof je meedoet aan ‘Wie is de Mol?’. Als docent kan je zomaar een rood scherm krijgen en is het klaar. “We zagen de petitie van de andere school en toen dachten mijn collega’s en ik waarom wij dat niet hadden gedaan.”
Petitie
Na de petitie van middelbare school de Heemlanden trokken nog meer docenten van de scholengroep aan de bel. Volgens docenten komt de angst op het Houtens vanwege iets dat vorig schooljaar is voorgevallen. Acht docenten werden midden in de examenperiode geschorst door de bestuurder.
Geschorste docenten
De woordvoerder van de HIJN-scholengroep kan niet inhoudelijk aangeven waarom de schorsing heeft plaatsgevonden. De geschorste docenten zouden samen in een WhatsApp-groep zitten. Een andere medewerker van de school zegt dat het een raadsel is hoe de bestuurder aan de informatie uit de WhatsApp-groep is gekomen.
Docenten snappen dat je geschorst kan worden als er iets finaal misgaat, maar ze vinden de manier waarop dit is gegaan niet goed. Een docent legt uit dat wanneer de leerlingen vroegen waarom de docenten er niet waren, ze het antwoord moesten geven dat door de leiding was rondgemaild. Zo was steevast het antwoord: ‘De schoolleiding moet wat zaken oplossen en dat kost tijd, maar daar komen ze wel uit.’
Angstcultuur
Verschillende docenten laten nu aan RTV Utrecht weten dat ze een angstcultuur ervaren sinds de nieuwe bestuurder een jaar geleden is toegetreden. Middelbare school De Heemlanden is dus niet de enige middelbare school, ook het Houtens ervaart een angstcultuur. De medewerkers hebben allemaal het gevoel dat ze in de gaten worden gehouden en dat zorgt weer voor wantrouwen op de werkvloer.
Docenten durven niet meer te zeggen wat ze denken. De HIJN-scholengroep heeft er begrip voor dat collega’s geëmotioneerd zijn geraakt over de beslissingen. De bestuurder gaat dan ook graag het gesprek aan.
Integriteitsonderzoek
In de verklaring van de docenten uit Houten staat dat er een integriteitsonderzoek is gedaan naar de acht geschorste collega’s. “Hebben onze collega’s iets op WhatsApp gezegd dat niet netjes was?”
De acht geschorste docenten mochten na hun schorsing wel gewoon weer aan het werk als docent. Vijf docenten besloten voor een andere baan te kiezen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk