bevorderen van technologische ontwikkelingen

GRONINGEN - Vaak is bij de ontwikkeling van een nieuwe technologie niet meteen duidelijk wat de praktische toepassing ervan in bijvoorbeeld het bedrijfsleven is. Om die reden lanceert de Stichting voor de Technische Wetenschappen (STW) op 3 december een nieuw valorisatie-instrument, genaamd Demonstrator.

Bij onderzoeksprojecten in de technische wetenschappen komt men vaak niet verder dan het aantonen dat een nieuwe technologie inderdaad werkt, het zogenaamde 'proof of principle'. Met Demonstrator wil STW de praktische toepassing van een bepaalde technologie aantonen ('proof of concept'), waardoor de mogelijkheden die de technologie biedt helderder zijn.

Het project zal uit twee onderdelen bestaan. Voor het eerste deel zal er een budget van één miljoen euro beschikbaar zijn. Aanvragers van het project moeten duidelijk maken wat voor mogelijkheden de ontwikkelde technologie aan bedrijven biedt. In het tweede deel zal via een transferplan de technologie overgedragen worden aan het bedrijfsleven. 

De aanvragen in het Demonstrator-programma kunnen vanaf 3 december worden ingediend. Op die datum zullen ook de richtlijnen voor aanvraag op de website van STW worden gepubliceerd. De deadline is op 5 maart 2013.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem