Voor steeds meer studenten is studeren niet meer zo vanzelfsprekend als een paar jaar geleden. Veel studenten willen geen lening afsluiten en moeten daardoor noodgedwongen thuis blijven wonen. Ook in de studiekeuze worden studenten beperkt. Dat meldt EenVandaag.
Sinds in 2014/2015 het leenstelsel is ingevoerd, is het aantal studenten dat bij hun ouders blijft wonen toegenomen. In 2015 was die toename het sterkst, maar ook het afgelopen jaar zijn er weer minder studenten op kamers gaan wonen. Jarmo Berkhout van de Landelijke Studenten Vakbond noemt deze ontwikkeling zorgelijk. Volgens hem is het wonen op kamers beter voor de zelfstandigheid van jongeren.
Uit angst voor een hoge studieschuld blijven steeds meer studenten echter thuis wonen. Bovendien leidt dat er vaak toe dat zij niet de studie kiezen die ze het liefst willen. Niet kunnen wonen in de studiestad betekent in de meeste gevallen een lange reisafstand. Om die te beperken, wordt de uiteindelijke studiekeuze vaak aangepast.
Volgens Jeroen Boschma, schrijver van het boek Generatie Einstein, is het twijfelachtig of de zelfstandigheid van studenten in het geding komt. Hij zegt dat de huidige generatie studenten sowieso al behoorlijk afhankelijk blijft van hun ouders, ongeacht waar ze wonen. Boschma bekommert zich meer om de studiedruk. Van de jongeren wordt verwacht dat alles meteen goed moet gaan, het liefst zonder studievertraging. De behoefte om thuis te blijven wonen kan volgens de schrijver dus vooral ook met druk te maken hebben.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids
Studeren blijft volgens mij nog altijd de meest waardevolle investering die een mens kan doen in zijn leven. Wie een goed stel hersens heeft en niet gaat studeren, is een dief van zijn eigen portemonnee. Ik pleit voor veel betere begeleiding bij het kiezen van een studie en een betere onafhankelijke advies over het baanperspectief van studies.