Uit recent onderzoek van het Netwerk Gezondheidsonderzoek bij Rampen (GOR) blijkt dat jongeren met langdurige coronaklachten, bekend als post-covid of long covid, grote hinder ondervinden in hun schoolprestaties. Het twaalfde kwartaalonderzoek toont aan dat bijna de helft van de getroffen jongeren moeite heeft om volledig deel te nemen aan onderwijs. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor hun studievoortgang en sociale contacten. Dit meldt het RIVM.
Post-covid heeft een aanzienlijke impact op de schoolcarrière van jongeren. Ongeveer 27 procent van de jongeren met langdurige coronaklachten volgt minder lessen of colleges dan normaal, terwijl 20 procent zich zelfs volledig heeft ziekgemeld of uitgeschreven. Veel van deze jongeren ervaren een gebrek aan energie, wat het volgen van lessen en het maken van huiswerk bemoeilijkt. Daarnaast hebben ze minder sociale interactie op school of hun studie, wat kan bijdragen aan gevoelens van isolatie.
Sociale impact van klachten op school en studie
Niet alleen de leerprestaties lijden onder post-covid maar ook de sociale aspecten van school en studie worden aangetast. Een vijfde van de jongeren geeft aan minder sociale contacten te hebben, op school en daarbuiten. Door een gebrek aan energie en deelname aan school- of studieactiviteiten worden ze minder betrokken bij groepsprojecten en buitenschoolse activiteiten. Daarnaast voelen veel jongeren zich onbegrepen door hun omgeving, wat bijdraagt aan gevoelens van eenzaamheid en uitsluiting.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky