Steeds meer scholen schakelen over op het zogenoemde continurooster. Dat betekent onder meer dat leerlingen tussen de middag op school blijven en daar hun lunch eten. Scholen verwachten als gevolg daarvan steeds vaker een vergoeding van de ouders voor de tussenschoolse opvang van hun kinderen. Volgens de scholen is de bijdrage nodig voor professioneel toezicht tijdens de opvang. Zij mogen deze bijdrage echter volgens de wet niet verplicht stellen. Dit meldt het AD.
Veel ouders voelen zich dan ook niet geroepen om deze vrijwillige bijdrage te betalen. “Met een continurooster moeten de kinderen tussen de middag op school blijven, ouders hebben daarin geen keuze. Daarom mogen scholen die kosten niet doorrekenen”, legt Kaja Sariwating van de ouderorganisatie Ouders & Onderwijs uit. Toch zeggen veel scholen er niet bij dat de bijdrage vrijwillig is. De ouderorganisatie krijgt hierover al langere tijd klachten van ouders. De afgelopen weken neemt het aantal klachten echter opvallend toe. Ouders & Onderwijs vindt dat scholen open moeten zijn over de overblijfbijdrage opdat ouders niet overrompeld worden door de nieuwe kosten.
Diverse scholen erkennen er niet de nadruk op te leggen dat het om een vrijwillige bijdrage gaat, zo blijkt uit navraag van het AD. “Ouders moeten zelf op de hoogte zijn”, zo zegt bijvoorbeeld directeur Tabe Sneijer van De Zevensprong in Oud-Beijerland. De scholen vinden dat de overblijfkosten bij een continurooster verplicht gesteld moeten kunnen worden. Ze vragen staatssecretaris Dekker van Onderwijs om de regels aan te passen. “Als je de opvang professioneel wilt doen, mag je van ouders verlangen dat ze iets bijdragen”,vindt directeur Menno Maas van CBS Oostergeest in Warmond.
Staatssecretaris Dekker heeft nog geen plannen om de regels aan te passen. Scholen moeten ouders een redelijk alternatief bieden als zij de bijdrage niet kunnen of willen betalen. Ze kunnen bijvoorbeeld tijd in het rooster inruimen zodat kinderen toch naar huis kunnen voor de lunch, aldus een woordvoerder namens de staatssecretaris.
© Nationale Onderwijsgids