Hoe breng je de actuele praktijk binnen kinderopvangorganisaties naar de wet- en regelgevers in de politiek? De Brancheorganisatie Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) besloot deze zomer Kamerleden uit te nodigen voor een werkbezoek op één of meerdere kinderopvanglocaties. Dit meldt BMK.
NOG
Kamerleden maken kennis met de praktijk op kinderopvanglocaties
-Zo ging Rens Raemakers, woordvoerder kinderopvang voor D66, op 9 augustus langs bij Hoera kindercentra in Panningen en bezocht hij een kinderopvanglocatie in Maasbree. Hoera kindercentra biedt dagopvang (0-4 jaar), peuterprogramma (2-4 jaar), buitenschoolse opvang (4-13 jaar) en gastouderopvang (0-13 jaar), voor kinderen en hun ouders in de gemeentes Peel en Maas, Weert, Nederweert en Leudal.
In een gesprek met Rudie Peeters (directeur Hoera Kindercentra) en Sharon Gesthuizen (voorzitter BMK) gaf Raemakers aan dat hij door de combinatie van het zien van de praktijk en de kennisoverdracht met eindverantwoordelijken van kinderopvangorganisaties en bestuurders beter kan inspelen op wet- en regelgeving. Hij was positief verrast over hoe ver Hoera kindercentra al is met de zorg voor baby’s. Er staan specialisten op de babygroep, er is één medewerker op elke drie baby’s baby’s slapen buiten zoals in het buitenland ook steeds meer de visie is.
Sharon Gesthuizen: ”Het is belangrijk dat Kamerleden met de portefeuille kinderopvang goed op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in de branche en de actualiteit bij kinderopvangorganisaties.” Rudie Peeters beaamt dat: “Dergelijke bezoeken zijn echt waardevolle ontmoetingen. (…) Zo worden we gehoord.”
De problematiek rond het uitstel van een aantal IKK-maatregelen kwam ook aan de orde. Zo is uitgebreid gesproken over de beroepskracht-kindratio (bkr): kwaliteitsverbetering hangt niet persé af van de bkr, vindt Peeters. Raemakers waardeert de totale focus op het pedagogisch plan, op visie, cultuur en ouderbetrokkenheid. Ook onderwerpen als de kwaliteit van de gastouderopvang en de kosten van kinderopvang voor ouders zijn aan de orde gekomen.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids