Stichting Peuterwerk stopt in gemeente Oldambt vanwege keuzevrijheid

Stichting Peuterwerk stopt in de gemeente Oldambt, Groningen. De peuteropvang wordt door de gemeente op een andere manier ondersteunt en de stichting wordt nu eigenlijk te duur. Peuterwerk heeft twaalf vestigingen in de gemeente en die moeten dicht als er geen kandidaat is die de vestigingen wil overnemen. In totaal gaan er 262 peuters naar de opvang. Dat meldt RTV Noord.

De peuteropvangorganisatie maakt dit besluit vanwege de nieuwe financieringsmethode van de voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Kinderen met een (mogelijke) taalachterstand gaan naar de VVE.

VVE-indicatie 

De gemeente gaat nu op een andere manier het geld voor kinderen met een VVE-indicatie uitbesteden. Stichting Peuterwerk had sinds 2018 een contract en kreeg alle het geld voor de VVE. Andere kinderopvangorganisaties in de gemeente kregen geen VVE-subsidie. Als er kinderen op die locaties kwamen met een VVE-indicatie kregen ze alsnog geen subsidie.

Wethouder Jurrie Nieboer geeft aan dat de gemeente al jaren erg tevreden is met Stichting Peuterwerk, maar dat ze ouders ook de vrijheid willen geven om zelf te kiezen waar ze hun kinderen onderbrengen.

Elk jaar gaat er 1,3 miljoen euro vanuit de gemeente naar het bestrijden van onderwijsachterstanden en het vergroten van onderwijskansen. Dit bedrag blijft de aankomende jaren hetzelfde.

Stichting Peuterwerk wil niet dat de kwaliteit achteruitgaat en doorgaan is dan ook geen optie. Directeur Smid denkt dat je met drie of vier peuters met een VVE-indicatie binnen de kinderopvang je niet hetzelfde kan bieden als wanneer een grote organisatie dit doet. Bij Stichting Peuterwerk is er altijd veel aan scholing gedaan voor de medewerkers.

Voor alle peuters 

Stichting Peuterwerk biedt alle peuters voor- en vroegschoolse educatie aan, ook als ze geen VVE-indicatie hebben. Stichting Peuterwerk geeft aan dat dit voor hen niets uitmaakt. “Voorschoolse educatie vinden wij heel belangrijk en daarom bieden wij dit alle kinderen aan. Het gaat ook niet meer alleen om opvanguren. Wij stimuleren ouders ook om hun kinderen thuis voor te lezen”, aldus Smid.

Stichting Peuterwerk heeft in de gemeente Oldambt 31 medewerkers en 20 vrijwilligers. Onvoldoende peuterplekken zijn in de gemeente Oldambt volgens wethouder Nieboer niet aan de orde. Een groot aantal kinderopvangorganisaties springen graag in het gat. Er zijn genoeg geschoolde medewerkers die de VVE aan kunnen bieden in hun kinderopvangorganisatie.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk