Nieuwe school in Stadskanaal komt er na jaren gekibbel dan toch

Het nieuwe scholencomplex van Stadskanaal komt, na jaren overleg, aan Maarsbroek. Twee scholen en een kinderopvang worden ondergebracht in het gebouw. Het project valt veel duurder uit dan gepland en de gymzaal wordt wel geschrapt. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De gemeente Stadskanaal dacht in 2018 nog een complex te bouwen met plek voor een gymzaal en twee basisscholen voor 6,2 miljoen euro. Inmiddels is er 9,1 miljoen euro nodig en is de gymzaal gesneuveld. Beide basisscholen, OBS Meester Neuteboomschool en CBS Maarsborg, vinden er nog wel onderdak. Dat er een gezonde en moderne leeromgeving voor de kinderen moet komen, daar is de gemeente inmiddels wel uit.

Nieuwe schoolgebouwen echt nodig 

Beide scholen geven al jaren aan dat ze nieuwe gebouwen nodig hebben. Het onderwijspersoneel van de Meester Neuteboomschool waarschuwde vijf jaar geleden al dat er salamanders op de gang liepen en dat de schimmels en paddenstoelen uit de muren kwamen. Beide schoolgebouwen zijn in de jaren zeventig gebouwd en flink verouderd.

Die nieuwe school moest er komen, dat zag het toenmalig college van burgemeester en wethouders in 2018 ook. Aan het einde van 2022 hoorden omwonenden van de Brummelkant dat de school niet meer aan de Manegelaan komt. Deze werd 500 meter verplaatst en kwam in hun straat terecht. Voor de school en het schoolplein was het aan de Manegelaan niet goed vertoeven vanwege een grote kolonie roeken. En deze dieren mag je niet wegjagen omdat ze beschermd zijn.

Buurtbewoners 

Dat de school vlak naast de huizen van bewoners van de Brummelkant komt is een groot probleem. Uit onderzoek blijkt dat de huidige plek van de Meester Neuteboomschool en de Brummelkant de beste plekken zijn, wijzen de raadsleden naar een derde optie uit het rapport. Er is namelijk nog ruimte op de hoek van Maarsbroek en de Vijverlaan.

Groene Long 

Dat bleek wel de ‘Groene Long’ van de gemeente te zijn. Daar mogen officieel geen woningen worden gebouwd, maar uiteindelijk is een school geen woning.

Na maanden van onderzoek blijkt dat het geen probleem is dat er een school komt in de Groene Long. Wanneer er precies gestart wordt met de bouw van het scholencomplex is nog onbekend.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk