Voorheen was het ROC verspreid over tientallen locaties. Door het in eigen beheer bouwen van twee grote panden (locatie Lammenschans en locatie Centraal Station), konden deze locaties samengevoegd worden.
Het grootste financiële zorg is het in 2011 opgeleverde gebouw bij station Lammenschans. Het pand komt voort uit een zogenaamde sale-and-lease-back constructie, die het ROC afsloot met investeringsmaatschappij Green Real Estate. Het gebouw kostte 92 miljoen euro en werd voor 75,6 miljoen aan Green Real Estate verkocht, waarbij contractueel werd vastgelegd dat het ROC het gebouw in 2031 voor 73 miljoen euro zal terugkopen. In de tussentijd huurt het ROC – een klein gedeelte van het pand wordt gehuurd door het Da Vinci College – voor momenteel ongeveer 3 miljoen euro per jaar.
Het ROC Leiden heeft verder te maken met aflopende kredieten van 15 miljoen euro en een tegenvaller van zo'n 8 miljoen euro, omdat een al geboekte verkoop van een oude locatie tot op heden niet is doorgegaan. Ook vallen verwachte rendementen van een beleggingsdepot fors tegen, waarvan een deel was bestemd voor de terugkoop van Lammenschans.
Het huidige bestuur is druk bezig de contracten aangepast te krijgen. ““We doen er alles aan om de verplichtingen zo aangepast te krijgen dat de continuïteit van het roc ermee gediend is,” aldus directeur bedrijfsvoering Corné Baatenburg de Jong. Hoewel het eigen vermogen van 33 naar 21 miljoen euro is geslonken, zal het ROC niet ten onder gaan, volgens bestuursvoorzitter Jeroen Knigge in het
Onderwijsblad. “We hebben de garantie van de bank dat ze ons niet zullen laten vallen.”
© Nationale Onderwijsgids
Mooiprater die Knigge. Wat hij ook beweert , bij zijn aantreden heeft hij zonder voorwaarden te stellen getekend voor alle lusten en lasten. Hij had de baan ook niet kunnen aannemen. En het woord uitdaging heeft inmiddels zo'n inflatie ondergaan, dus niet meer gebruiken s.v.p.