Nederland staat op de negende plek in de wereldranglijst die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vandaag heeft gepubliceerd. Het onderzoeksbureau onderzocht het niveau van het onderwijs wereldwijd. Dit meldt RTL Nieuws.
NOG
Nederland negende op wereldranglijst onderwijsniveau van OESO
-Het onderzoek testte het onderwijsniveau van leerlingen uit 76 landen, wereldwijd. Daarbij werd het niveau van wiskunde en natuurkunde getest. Volgens het OESO is er nog niet eerder op zo'n grote schaal een onderzoek naar onderwijsniveau uitgevoerd.
Azië domineert de top van de wereldranglijst. Op plaats één staat Singapore. Twee, drie en vier worden respectievelijk vervuld door Hong Kong, Zuid-Korea en Japan en Taiwan (gedeeld). Wanneer gekeken wordt naar het onderwijsniveau in Europese landen dan beslaat Nederland de vierde plaats. Op plaats zes, zeven en acht van de wereldranglijst staan namelijk Finland, Estland en Zwitserland. Nederland staat dus negende en Canada is hekkensluiter van de top tien.
Volgens de onderzoekers is er een verband gevonden tussen de kwaliteit van het onderwijs en de economische welvaart van het land in kwestie. "Slecht onderwijsbeleid zorgt in veel landen tot een permanente staat van recessie", aldus de onderzoekers. Volgens OESO-topman Andreas Schleicher kan het verbeteren van de educatie daarom op de lange termijn belangrijke economische voordelen opleveren.
Klik hier om de hele lijst te zien (Engelstalig).
© Nationale Onderwijsgids