Jongeren onder de 23 jaar krijgen te weinig betaald voor het werk dat ze doen. Dat zegt vakbond FNV. Uit een enquête zou blijken dat een grote meerderheid van de jongeren minder dan het minimumloon verdient. De vakbond wil dat het wettelijk minimumloon voor volwassenen al vanaf 18 jaar gaat gelden. Dit meldt Metronieuws.
De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), de belangenvereniging voor jongeren van het mbo, is geschrokken van de cijfers die het FNV bekend maakte. “Het gaat hier wel over volwassenen die alcohol mogen kopen, autorijden en trouwen, ze moeten een zorgverzekering afsluiten en belasting betalen”, reageert een woordvoerder van de mbo-organisatie. Net als de FNV vindt JOB het niet terecht dat het wettelijk minimumloon pas vanaf 23 jaar geldt.
Uit de enquête van het FNV onder 10.000 jongeren blijkt dat 85 procent minder verdient dan het minimale 9,12 euro per uur. Gemiddeld lopen jongeren hierdoor jaarlijks zo'n 2000 euro mis, stelt de vakbond. Vooral mbo-studenten zijn hiervan het slachtoffer, zegt de FNV, omdat zij vaak al op jonge leeftijd fulltime werken. “We spreken bijna dagelijks jonge mbo'ers die, zoals de meesten, rond hun twintigste met een diploma van school komen, aan de slag willen, een eigen bestaan willen gaan opbouwen en stuklopen”, zegt de woordvoerder van JOB. De jongerenorganisatie en de FNV willen dan ook zo snel mogelijk het minimumjeugdloon voor iedereen boven de 18 afschaffen. “Het is gewoon een verkapte subsidie voor het bedrijfsleven. Daar moet nu een eind aan komen”, aldus de FNV.
Eerder bleek al uit cijfers van het Nibud dat het zorgelijk gesteld is met de financiën van veel mbo'ers in Nederland. Een op de vijf mbo'ers zou rondlopen met schulden van gemiddeld ruim 3500 euro.
© Nationale Onderwijsgids