Normal_2017__kalender

Vanaf 1 januari 2017 zullen verschillende wijzigingen doorgevoerd worden in het onderwijs. Wat zijn de belangrijkste veranderingen? De Nationale Onderwijsgids zet alles voor u op een rij.

 
Hogere kinderopvangtoeslag
In 2017 gaat de kinderopvangtoeslag omhoog. Ook het maximumtarief voor kinderopvang is in 2017 hoger. De kinderopvangtoeslag wordt over dit tarief berekend. Ouders kunnen hierdoor voor meer kinderopvangtoeslag in aanmerking komen. Per kind kunnen ouders voor maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag krijgen. Ouders die in 2017 hun baan verliezen hebben daarna nog zes maanden recht op kinderopvangtoeslag.
 
Op 20 december is voor het eerst het hogere bedrag uitgekeerd. De Belastingdienst betaalt de toeslag namelijk vooruit.
 
Doelgroepenregister beschut werk
(Voormalige) leerlingen van het praktijkonderwijs kunnen in 2017 zonder beoordeling worden opgenomen in het doelgroepenregister, wanneer zij bij UWV een schriftelijk verzoek hiervoor indienen. Dit was al eerder geregeld voor leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs. Gemeenten worden verplicht een bepaald aantal beschutte werkplekken te creëren. 
 
Studentenreisproduct voor minderjarige mbo-studenten
Minderjarige mbo-studenten krijgen vanaf 1 januari 2017 een studentenreisproduct. Het gaat om in totaal zo'n 120.000 studenten die een beroepsopleidende leerweg (bol) volgen. De ov-kaart met studentenreisrecht voor minderjarige mbo’ers is een langgekoesterde wens. Ze kunnen daarmee een bewustere studiekeuze maken omdat ze bijvoorbeeld eenvoudiger buiten hun eigen woonplaats kunnen studeren of stagelopen.
 
Inspraak studenten en scholieren
Studenten en scholieren krijgen komend jaar meer invloed op het reilen en zeilen van hun onderwijsinstelling. Dat krijgt op verschillende manieren vorm. Zo krijgen studentenraden in het mbo met ingang van 1 januari instemmingsrecht bij het schoolkostenbeleid. Dit komt erop neer dat zij mogen meepraten over de leermiddelen die een school verplicht stelt, met als doel de kosten voor de studenten beheersbaar te houden.
 
In het gehele onderwijs krijgen medezeggenschapsraden invloed op de benoeming van bestuurders. Zij mogen vanaf 1 januari meepraten over benoeming en ontslag van bestuurders. In het hoger onderwijs is daarbij geregeld dat in elk geval een student-lid en een personeelslid zitting hebben in de sollicitatiecommissie. Ook mogen medezeggenschapsraden advies uitbrengen over de profielen waaraan nieuwe bestuurders moeten voldoen. Deze profielen worden voortaan openbaar gemaakt. Om hun taken goed te kunnen uitvoeren krijgen medezeggenschapsraden in het hoger onderwijs in 2017 een scholingsbudget.
 
Rentevrij lenen bij DUO voor studenten
De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) verlaagt het rentepercentage voor een studielening naar 0 procent. Dit betekent dat studenten vanaf 1 januari 2017 gratis kunnen lenen voor hun studie. De rentedaling geldt ook voor oud-studenten die bezig zijn met het aflossen van hun studieschuld en per 1 januari starten met een nieuwe rentevaste periode over hun schuld.
 
Aangepaste cao medewerkers basisonderwijs
De Cao PO 2016-2017 voor medewerkers in het basisonderwijs is aangepast. Scholen krijgen hierdoor binnen de Wet werk en zekerheid (Wwz) meer ruimte om zieke leraren te vervangen zonder dat zij hen na een derde invalbeurt een vast contract moeten aanbieden. De nieuwe afspraak geldt alleen voor de winterperiode waarin de kans op ziekteverzuim het hoogst is. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids