Maandag 26 juni 2017 neemt minister Bussemaker van Onderwijs namens het kabinet de voortgangsrapportage en monitor van het Techniekpact in ontvangst tijdens de jaarconferentie van het Nationaal Techniekpact 2020. De voortgangsrapportage geeft een doorkijk in de uitvoering van de twaalf doelen. Het schetst hoe vanaf het basisonderwijs tot aan de arbeidsmarkt partijen zich regionaal, sectoraal en nationaal inzetten om de ambities van het Techniekpact waar te maken. Dit meldt Techniekpact.
De aanpak van het Techniekpact loont. De aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt verbetert en het onderwijs is meer uitdagend en verbindend. De opwaartse trend in interesse en instroom in bètatechnische studies neemt toe. De nieuwste cijfers worden maandag tijdens de jaarconferentie in Hilversum bekend gemaakt.
De jaarconferentie van het Nationaal Techniekpact 2020 wordt dit jaar georganiseerd door de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland en vindt plaats in Studio 21 op het Media Park te Hilversum. Deze regio kenmerkt zich door de crossovers van techniek met andere sectoren. Regionale projecten en voorbeelden hiervan zullen tijdens de jaarconferentie de aanwezigen inspireren op thema’s als circulaire economie, energietransitie, duurzaam bouwen, agri-tech/food en ICT en media.
Het thema van de jaarconferentie is Voorbij 2020. Technologie gaat een rol spelen in álle beroepen. Aanwezigen gaan met elkaar in gesprek over de benodigde competenties voor de beroepen van de toekomst en de vraag hoe onderwijs en bedrijfsleven hier gezamenlijk op kunnen anticiperen.
De organisators hebben in aanloop naar de jaarconferentie een drietal filmpjes gemaakt, waarin ethical hacker Sanne Maasakkers, docent en schrijver Bart Ongering en dijkgraaf Hetty Klavers vertellen wat de belangrijkste competenties voor hun beroep zijn. Met deze filmpjes wil de regio jongeren een beeld geven van beroepen en competenties die hiervoor nodig zijn.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids