Elk jaar organiseert de Hanzehogeschool Groningen activiteiten die zijn gericht op het interesseren van jongeren voor techniek. Voor leerlingen van de basisschool en middelbare school zijn er evenementen als GreenTech, Summerschool Junior Techniek en First Lego League. De eerste evenementen zullen de komende week weer plaatsvinden. Dit meldt Hanzehogeschool Groningen.
GreenTech is een uitvinderswedstrijd, waarbij kinderen in de leeftijd van 9 tot 15 jaar de strijd met elkaar aangaan: wie heeft het meest duurzame idee van Nederland? Het evenement wordt in het najaar uitgezonden op RTL 4. Op 24 juni wordt een regionale voorronde voor de kandidaten gehouden bij EnTranCe op het Zernike-terrein. De winnaars werken vervolgens onder leiding van de GreenCoach van de Hanzehogeschool aan een prototype of schaalmodel van hun uitvinding. De uiteindelijke winnaar krijgt een 3D-printer.
Summerschool Junior Techniek vindt plaats van 11 tot en met 14 juli voor kinderen van 10 tot en met 15 jaar. Kinderen kunnen, ongeacht het niveau, meedoen. De enige voorwaarde is dat ze nieuwsgierig en onderzoekend zijn. Vier dagen lang gaan de kinderen aan de slag om een antwoord te vinden op allerlei interessante onderzoeksvragen. Bijvoorbeeld: hoe ontwerp ik een zo goed mogelijk vliegende helikopter, hoe programmeer ik een eenvoudige game of hoe ga ik duurzaam om met onze energie? Een aanmeldformulier is op te vragen via summerschooljunior@org.hanze.nl
De First Lego League vindt plaats op zaterdag 10 december in de Willem van DoorenVeste van de Hanzehogeschool Groningen. De First Lego League daagt kinderen tussen 9 en 14 jaar uit om te denken als wetenschappers en technici. De teams kiezen een probleem uit de praktijk dat opgelost moet worden. Daarnaast leren de kinderen hun eigen robot te bouwen en te programmeren met Lego Mindstorms om hier vervolgens verschillende missies in de robotwedstrijd mee uit te voeren. De inschrijvingen voor de editie Animals Allies zijn inmiddels geopend.
Er ontstaan steeds meer initiatieven om jongeren enthousiast te maken voor een technisch vak. Deze ontwikkeling wordt ondersteund door het Nationaal Techniek Pact 2020.
© Nationale Onderwijsgids