Week 43: Explosief onder deurklink basisschool en Mees Kees in het theater

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Explosief gevonden onder deurklink van basisschool in Ermelo

Bij Basisschool de Arendshorst in Ermelo is zaterdagochtend een explosief aangetroffen. De bom was onder de deurklink vastgemaakt. Ook waren er anti-overheidsleuzen op de muren geschreven.

 

Dinsdag: 2.500 buitenlandse universitaire studenten komen uit landen zonder vwo-diploma

Ongeveer 2.500 studenten die in 2020 hun opleiding begonnen aan een Nederlandse universiteit komen uit een land dat geen diploma kent op het Nederlandse vwo-niveau. Dat heeft Inspectie van het Onderwijs in een factsheet becijferd. Een aantal universiteiten laat studenten toe, van buiten Europa, die een vooropleiding hebben onder vwo-niveau. Deze studenten volgen in Nederland wel eerst een voorbereidend jaar, maar hebben ook daarna mogelijk geen diploma op vwo-niveau - terwijl dat wel wettelijk vereist is. Om hoeveel studenten dat precies gaat is niet duidelijk. 

 

Woensdag: Na het witte doek verschijnt populaire Mees Kees nu in het theater als musical

De populaire boekenreeks Mees Kees wordt volgend jaar bewerkt tot musical. Producent Giovanni Sturkenboom van STENT Producties komt in het seizoen 2022-2023 met een nieuwe voorstelling gebaseerd op de serie van schrijfster Mirjam Oldenhave. Eerder werden er al vijf succesvolle speelfilms gemaakt over de zeer aimabele docent.

 

Donderdag: Nettobijdrage kinderopvang in 2022 stijgt keihard voor lage- en middeninkomens

De nettobijdrage voor de kinderopvang neemt in 2022 met honderden euro's toe. De verhoging wordt veroorzaakt door een beperkte stijging van het door de overheid te vergoeden maximum uurtarief met circa 0,5 procent, terwijl de kinderopvangbranche door kostenstijgingen flink hogere prijsverhogingen zal doorvoeren (2 procent tot ca. 6 procent). Het verschil betaalt de ouder. Ouders worden niet tijdig geïnformeerd, terwijl er een prima rekentool beschikbaar is.

 

Vrijdag: Leescoalitie: jongeren moeten weer plezier krijgen in het lezen van boeken

Het is zaak om nu echt haast te maken met het zogenoemde Leesoffensief, een landelijk actieprogramma om jongeren plezier te laten krijgen in het lezen en ze te motiveren om het vaak te doen. Dat zegt Gerlien van Dalen, spreekbuis van de Leescoalitie. "Het is nu echt hoog tijd." De coalitie bestaat uit de Stichting Lezen, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek CPNB, de Stichting Lezen en Schrijven, het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, bibliotheken en het Nederlands Letterenfonds.

Door: Nationale Onderwijsgids