'Verplichte rekentoets op het mbo is een groot probleem'

Duizenden mbo’ers die niet goed zijn in rekenen hebben een kans dat ze hun diploma niet gaan halen vanwege de verplichte rekentoets. Onderwijs- en ouderorganisaties hebben de handen ineengeslagen en zijn een petitie gestart. Daarin staat dat de afspraken over de toets aangepast moeten worden. Studentenorganisatie JOBmbo waarschuwt zelfs dat de gevolgen van de verplichte rekentoets erg worden onderschat. Dat meldt Ouders & Onderwijs.

Voor studenten met bijvoorbeeld dyscalculie, maar ook andere rekenproblemen, moeten een uitzondering krijgen. Zo stellen Roeland Diepenbroek en Rosa van de Velde van JOBmbo. “Stel dat je studeert voor meubelmaker, dan krijg je tijdens de lessen en in de praktijk te horen wat je qua rekenen nodig hebt voor dat beroep. Tijdens die vakken wordt dan je rekenvaardigheid getoetst. Daar is geen verplichte rekentoets voor nodig.”  De twee snappen dat er iets moet gebeuren aan de basisvaardigheden, maar dat het mbo de rekenproblemen moet oplossen is niet eerlijk. Hbo’ers met dyscalculie krijgen namelijk geen rekentoets voor hun kiezen. “Heb je je havo gehaald en wil je door via het mbo, dan is het alsnog niet mogelijk om een diploma te halen vanwege een verplichte rekentoets.”

Klachtenlijn 

JOBmbo heeft een klachtenlijn en de afgelopen maanden kwamen er over het rekenonderwijs de meeste klachten binnen. Ouders van leerlingen die nog maar in het derde jaar van het vmbo zitten, geven aan dat hun kinderen zich al zorgen maken over de verplichte rekentoets. “Dan moet je juist nog denken aan een leuke vervolgopleiding, niet je al zorgen maken over een rekentoets.”

Leerplichtig 

Als je klaar bent met het vmbo ben je nog leerplichtig. Een studie op het mbo is eigenlijk de enige optie. JOBmbo zou graag zien dat het vmbo een jaartje langer duurt, zodat je daar nog van alles leert over de basisvaardigheden. Dan heb je na het vmbo ook meteen je startkwalificatieplicht te pakken omdat je dan niet meer leerplichtig bent. Zo gaat het nu al na de havo en het vwo.

“Nu ben je na het vmbo nog leerplichtig, maar als je je mbo-diploma niet haalt vanwege een verplichte rekentoets moet je dus wachten totdat je niet meer leerplichtig bent. Pas daarna kan je zonder diploma van school gaan, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

Petitie naar de Tweede Kamer 

Ouders & Onderwijs, Oudervereniging Balans en de andere initiatiefnemers van de petitie brengen dinsdag 16 april de handtekeningen naar de Tweede Kamer.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk