Scholen ontvangen 60 miljoen euro ter compensatie voor hogere btw

Basisscholen, middelbare scholen en het mbo mogen ervan uitgaan dat ze 60 miljoen euro aan compensatie krijgen voor de hogere btw op schoolboeken. Deze maatregel moet volgend jaar ingaan. Het kabinet zal dit vandaag tijdens Prinsjesdag bekendmaken. Dat meldt RTL Nieuws op basis van bronnen.

De btw-verhoging op schoolboeken kost scholen ook exact 60 miljoen euro. Ouders van de leerlingen betalen sinds 2009 niet meer het lesmateriaal voor kinderen tot 18 jaar. Scholen doen dit zelf. Daarom gaan scholen ook flink last krijgen van de aankomende btw-verhoging.

Hogere kosten onderwijs 

Minister Mariëlle Paul van het miniserie van Onderwijs heeft zich tijdens een ministerraad verzet tegen deze hogere kosten voor het onderwijs. Eerst komt er een compensatieregeling. De Belastingdienst heeft namelijk een wet nodig waarin staat wat schoolboeken zijn. Pas daarna kunnen uit de btw-verhoging wordeng geschrapt. De scholen krijgen straks dus van Paul de kosten terug die ze ook gaan uitgeven.

Compensatie 

Scholen wisten al dat ze een compensatie krijgen. Dit stond namelijk al in het regeerprogramma van vorige week. Een exact bedrag was nog niet bekend.

Btw-verhoging op schoolboeken

Belangenbehartigers van het onderwijs waarschuwden al voor de gevolgen van de btw-verhoging op schoolboeken. Voor de kwaliteit van het onderwijs zou zo’n verhoging erg slecht zijn. Scholen moeten vanwege de stijgende prijzen hun budget voor leermiddelen in de gaten houden. Docenten krijgen in de praktijk andere middelen of juist middelen van slechte kwaliteit.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk