Schoolplein Alfa-college Kluiverboom ideale ontmoetingsplek voor jongeren

Het college van B&W vraagt een uitvoeringskrediet aan voor de komst van een jongerenontmoetingsplek (JOP) in Lewenborg. Samen met jongeren uit de wijk is het schoolplein van het Alfa-college locatie Kluiverboom het meest geschikt bevonden. Deze nieuwe ontmoetingsplek is bedoeld om de jeugd in de wijk een veilige en fijne plek te bieden om samen te komen. De komst van het JOP is een belangrijk onderdeel van het wijkvernieuwingsplan ‘Lewenborg Leeft!’. Dat meldt de gemeente Groningen. 

Jongeren uit Lewenborg hebben al geruime tijd de wens geuit voor een speciale ontmoetingsplek waar zij ’s avonds kunnen samenkomen. Momenteel zwerven zij vaak door de wijk zonder een vaste plek om samen te kunnen komen. Het team Wijkvernieuwing van de gemeente heeft in samenwerking met verschillende partners gewerkt aan een oplossing. Het plaatsen van een JOP op het terrein van het Alfa-college biedt de mogelijkheid tot een ‘dubbelfunctie’, waarbij de JOP overdag gebruikt wordt door studenten en ’s avonds door de jeugd van de wijk.

Gezamenlijk plan 

De gemeente werkt nauw samen met het Jongerenwerk van de WIJ. Dit team speelt een cruciale rol in het verbinden van jongeren met de gemeenschap en het bieden van ondersteuning. Zij hebben geluisterd naar de wensen van de jongeren en hen betrokken bij het proces. De wijkagenten zijn betrokken bij het ontwikkelen van veiligheidsmaatregelen rondom de JOP. Zij helpen bij het creëren van een veilige omgeving en het bevorderen van een goede relatie tussen jongeren en de politie. In overleg met het Alfa-college is er een gezamenlijk plan ontwikkeld. Het team heeft andere scholen op het terrein betrokken bij de gesprekken, zodat er een breed gedragen oplossing komt.

Met de komst van deze jongerenontmoetingsplek zet het team Wijkvernieuwing een belangrijke stap richting het verbeteren van de verbondenheid in Lewenborg. Het creëren van een veilige omgeving voor onze jongeren biedt hun de kans om zich positief te ontwikkelen en verbinding te maken met elkaar. De bedoeling is om de JOP in het voorjaar van 2025 te plaatsen, afhankelijk van de productietijd en het weer.

Door: Nationale Onderwijsgids