Mbo-opleiding VeVa in Assen krijgt plek in middelbare school

Het Drenthe College verhuist haar opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VeVa) naar de Terra-locatie aan de Vredeveldseweg in Assen. Op dit moment zit de opleiding in het ANWB-pand in de stad, maar die zou niet passend zijn vanwege de kantoorbestemming. Dit meldt RTV Drenthe. 

Sinds september 2023 is de opleiding al op zoek naar een geschikter onderkomen, maar kon dit vooralsnog niet vinden. Nu is het oog dus gevallen op de combinatie met DCTerra. Daar is genoeg plek voor de mbo-studenten van VeVa. Terra is ingericht op het voortgezet onderwijs, maar volgens de afdelingsdirecteur Harry Hidskes is de combinatie tussen het vo en VeVa prima te maken. “We hebben eerder mbo in het gebouw gehad en dat ging ook goed.”

Theoretische en technische lessen

Desondanks is niet iedereen zeker over de stap om een Defensie-gerelateerde opleiding te laten aansluiten bij een middelbare school.  Hidskes begrijpt die zogen maar ziet ook dat personeel enorm bereid is om mee te denken over het succesvol implementeren van de nieuwe situatie. Het gebouw zal ook niet overstromen met VeVa-studenten. Aan de Vredeveldseweg zullen alleen de theoretische en technische lessen gegeven worden. Op de locatie van DCTerra naast het TT-circuit kunnen de studenten hun defensiegerichte praktijklessen volgen. Dagelijks zullen er hierdoor niet meer dan 65 tot 80 studenten van de VeVa rondlopen in het middelbare schoolgebouw.

De wens is wel dat studenten en scholieren zo  min mogelijk met elkaar te maken krijgen, dus het kan zijn dat hiervoor twee verschillende ingangen komen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky