Normal_staatssecretaris_dekker

De Tweede Kamer heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Dekker van Onderwijs over scholen die leerlingen weigeren omdat ze een beperking of chronische ziekte hebben. Veel scholen willen leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben pas aannemen als de Wet passend onderwijs ingaat. De staatssecretaris zegt dat hij daar weinig aan kan doen. Dit meldt Telegraaf.

Met de invoering van het Passend onderwijs per 1 augustus zijn scholen verplicht een passende plek te vinden voor elk kind dat zich aanmeldt bij de school. Als dat niet op de eigen locatie lukt, zijn ze verplicht een onderwijsinstelling in de buurt te zoeken. De Tweede Kamer riep scholen vorig jaar al op om de nieuwe regeling nu al toe te passen maar slechts weinig scholen hebben aan deze oproep gehoor gegeven, zo blijkt nu.

De Kamer krijgt de laatste weken veel meldingen van bezorgde ouders die moeite hebben om een school te vinden voor hun kind. Het gaat vooral om kinderen die overgaan naar de brugklas. Ouders moeten soms wel bij drie of vier middelbare scholen langs voor ze een plekje krijgen voor hun kind. 

Volgens de staatssecretaris is daar weinig tegen te beginnen. “Er is een verschil tussen wat wettelijk is en wat wenselijk. Ik kan scholen alleen maar oproepen te handelen naar wat de Kamer wil”, zegt hij. D66 heeft al laten weten de opstelling van Dekker “te vrijblijvend” te vinden.

© Nationale Onderwijsgids