De serious game ‘Stop nu met pesten!’ is een interventie gericht op het begeleiden van mensen met een beperking. Begeleiders van mensen of kinderen met een beperking, ouders of leerkrachten zijn vaak geneigd om hun cliënt of kind te beschermen als zij gepest worden. Echter kan hierdoor de autonomie van mensen met een beperking ondermijnd worden. De serious game zorgt ervoor dat begeleiders bewust zijn van de bestaande autonomie-ondersteunende strategieën. Dat meldt Kennisplein Gehandicaptensector.
‘Stop met pesten!’ werkt met wetenschappelijk onderbouwde strategieën gericht op autonomie. Het spel is gratis, laagdrempelig en binnen 30 minuten afgerond. In het spel komen situaties met kinderen met een beperking, ouders, leraren en begeleiders aan bod. Pesters in het spel laten verschillende vormen van pestgedrag zien. ‘Stop nu met pesten!’ leert ouders, leerkrachten of begeleiders om op een ondersteunende manier te reageren waarbij zelfstandigheid wordt bevorderd. Hoe meer zelfstandigheid het kind tijdens het spel krijgt, hoe hoger de score.
“Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van autonomie ondersteunende en neutrale strategieën het pesten kan verminderen. Ook is gebleken dat deze strategieën een positieve invloed hebben op de sociale ontwikkeling van jonge kinderen”, zegt Paula Sterkenburg van Bartiméus, één van de iniatiefnemers. De serious game is een samenwerkingsproject tussen Bartiméus, de Vrije Universiteit van Amsterdam, Ontwikkelingspedagogiek en Metropolisfilm.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids