Normal_passend_speciaal_onderwijs_leerling_leerkracht_docent_les

De klassen in het speciaal onderwijs zijn zo vol dat dit tot onveilige situaties leidt. De sector laat weten dat er sprake is van een massale toestroom van leerlingen. Scholen kunnen dat amper aan en hebben daardoor te maken met klassen die te vol zitten. Ook hebben leraren hierdoor minder grip op de klas. Dat komt naar voren uit onderzoek van het NPO Radio1- programma Reporter Radio en de Telegraaf. Dit melden de NOS en de Telegraaf.

Het speciaal onderwijs (SO) is er voor leerlingen die speciale begeleiding nodig hebben door lichamelijk, zintuiglijke of mentale beperkingen. Speciaal basisonderwijs (SBO) is er voor leerlingen die moeite hebben met leren, of te maken hebben met opvoedings- of gedragsproblemen.
 
Bijna twintig procent van de scholen in het speciaal onderwijs heeft te maken met wachtlijsten. In het speciaal basisonderwijs is dit veertien procent. Om deze reden zijn er scholen die hun klassen uitbreiden. Dat is niet geheel zonder risico's. Kinderen worden kinderen daar onrustig van, laat een directeur van een Groningese school weten.
 
Scholen in het SBO geven aan dat ze soms leerlingen krijgen die naar het SO hadden moeten gaan.
Leerlingen die extra begeleiding nodig hebben, komen op scholen terecht voor leerlingen die moeite hebben met leren. Expertisecentrum LESCO bevestigt dit. Wim Ludeke, voorzitter van LESCO, denkt dat het lerarentekort een grote rol speelt bij de problemen in het speciaal onderwijs. Volgens hem is het een uitdaging aan goed personeel te komen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids