Sinds februari 2021 kunnen studenten met een verstandelijke beperking een opleiding tot ervaringsdeskundige volgen op de Hogeschool Utrecht (HU). Als ervaringsdeskundige kunnen zij bijdragen aan het onderwijs op de hogeschool, bijvoorbeeld door tijdens de les iets te vertellen over hun ervaringen met het leven met een beperking, of door samen met studenten van sociale opleidingen aan opdrachten te werken. Onder begeleiding van een coach ontplooien en ontwikkelen studenten hun talenten binnen de hogeschool. Dit meldt HU in een persbericht.
De opleiding, die gemiddeld drie jaar duurt, wordt verzorgd door de Vereniging LFB, in een zogenaamde LFB-STERKplaats op de HU. LFB is een organisatie door en voor mensen met een (verstandelijke) beperking. De studenten willen zich ontwikkelen en zijn gemotiveerd om vanuit hun eigen ervaring over het leven met een beperking te vertellen en anderen daar iets over te leren. Na de opleiding kunnen ze aan de slag bij een instelling waar zorg en ondersteuning geboden wordt, of bij een bedrijf of instelling waar mensen graag willen leren van een ervaringsdeskundige. Bijvoorbeeld als adviseur, presentator of co-docent.
Win-win situatie
Het is een win-win situatie, vertelt Hélène Hooft, projectleider STERK in onderwijs bij LFB. “Mensen met een beperking ontdekken en ontwikkelen hun talenten en leren basisvaardigheden zoals representatief op je werk verschijnen, op tijd komen, presenteren en feedback krijgen. De HU-studenten leren al in een vroeg stadium van hun opleiding om samen te werken met mensen met een licht verstandelijke beperking én ontdekken wat daarvoor nodig is, zoals het aanpassen van tempo en taalgebruik. Dat heeft een gunstig effect op de beeldvorming, die vaak niet realistisch is van deze groep.”
De LFB heeft acht STERKplaatsen, waarvan inmiddels zes in het onderwijs. STERK staat voor ‘Samen Toewerken naar Eigen Regie en Kracht’. In een STERKplaats wordt ten behoeve van mensen met een verstandelijke beperking samengewerkt met gemeenten, zorgaanbieders, scholen, welzijnsinstellingen en andere maatschappelijke organisaties in de buurt. De STERKplaats op de HU is de eerste in de provincie Utrecht en is een samenwerking met LFB, de opleiding Social Work, het lectoraat Participatie, Zorg en Ondersteuning en praktijkpartners De Wilg, Reinaerde en de gemeente Utrecht.
Door: Nationale Onderwijsgids