De gemeente Rotterdam gaat nog meer inzetten op de aanpak van criminele uitbuiting van jongere, kwetsbare Rotterdammers. Zo moet voorkomen worden dat jongeren door criminelen worden ingezet om strafbare feiten voor hen te plegen. Dit meldt de gemeente Rotterdam.
De aanpak richt zich onder andere op het vergroten van kennis onder professionals om dit misbruik te herkennen, hiervan melding te maken en de jongere slachtoffers hulp te bieden. Daders komen zo sneller in beeld waardoor ze kunnen worden vervolgd. Dat staat in een voorstel aan de gemeenteraad van Rotterdam.
Onderzoek
Aanleiding voor deze aanpak is een onderzoek dat de gemeente liet uitvoeren onder professionals zoals wijkagenten, jongerenwerkers, collega’s van Werk en Inkomen en leerplichtambtenaren. Zij komen vaak direct in aanraking met mogelijke slachtoffers en kunnen belangrijke input leveren als het gaat om het voorkomen en aanpakken van criminele uitbuiting.
Bijna 500 professionals vulden voor dit onderzoek een vragenlijst in over hun ervaringen. Bijna de helft van hen geeft aan in de afgelopen twee jaar in contact te zijn geweest met minstens één vermoedelijk slachtoffer van criminele uitbuiting. De meest voorkomende vormen van gedwongen criminaliteit zijn financiële delicten (katvanger, gedwongen worden tot het witwassen van geld), drugs dealen, ronselen voor de prostitutie en diefstal.
Criminele uitbuiting
Criminele uitbuiting komt in heel Nederland voor, maar de omvang van het probleem is nog onduidelijk. Rotterdam is de eerste gemeente die het probleem in kaart heeft gebracht. De professionals daar geven aan zich steeds meer zorgen over te maken over criminele uitbuiting.
Slachtoffers
Door het onderzoek kan een inschatting worden gemaakt van de omvang van het probleem. Slachtoffers gaan namelijk om verschillende redenen niet naar de hulpverlening of politie. Bijvoorbeeld omdat zij zich schamen of bang zijn voor de gevolgen. Professionals noemen de straat, openbare hangplekken, online via sociale media en in de buurt van scholen of onderwijsinstellingen plekken waar vermoedelijk slachtoffers worden geworven.
Melding maken
De aanpak van criminele uitbuiting gaat zich in eerste instantie richten op het signaleren van deze criminele activiteiten en het verder vergaren van de kennis over deze problematiek. Ook wordt het melden ervan onder alle Rotterdammers gestimuleerd. Daarnaast is er online een campagne gestart om (mogelijke) slachtoffers te bewegen via de chat anoniem in gesprek te gaan met hulpverleners.
Preventielessen op scholen
Op die manier hoopt de gemeente dat slachtoffers een eerste stap zetten om uit hun situatie te komen. Scholen krijgen daarnaast materiaal om preventielessen te geven. Ook wordt samen met de professionals, politie en het Openbaar Ministerie verkend wat er nog meer nodig is om criminele uitbuiting te voorkomen, te signaleren en aan te pakken.
Door: Nationale Onderwijsgids