Ondanks dat de zomervakantie bijna begonnen is voor de laatste regio in Nederland, zijn het drukke tijden voor leerplichtambtenaren. Er zijn namelijk kinderen die voor volgend schooljaar nog geen plekje hebben. Dit meldt omroep Gelderland.
Een leerplichtambtenaar wordt niet zomaar ingeschakeld. Pas als een leerling eerder op vakantie gaat dan is toegestaan of te weinig op school is geweest, wordt dit gedaan. Ook als er voor het aankomende schooljaar nog geen plek voor ze is.
Opeenstapeling problemen
Sinds de coronapandemie is begonnen, is er sprake van een opeenstapeling van problemen. Veelal gaat het om problemen die zeer waarschijnlijk eerder gesignaleerd zouden zijn geweest, als er geen thuisonderwijs werd gegeven. Hierdoor hopen de problemen zich aan het einde van het schooljaar op, aldus Emmanuouil Levenis van regio Rivierenland.
Geen passend onderwijsprogramma
Volgens regio Rivierenland zijn er op dit moment 35 kinderen waarvoor er nog geen passend onderwijsprogramma is gemaakt. Zij kunnen geen plekje krijgen op een andere school. Het gaat om kinderen die van het regulier naar speciaal onderwijs willen of andersom. Levendis geeft aan dat de school niet altijd aansluit bij de behoefte van het kind.
Signalen hoogbegaafdheid
Het kan gaan om complexe situaties. Zo werd er bijvoorbeeld gesignaleerd dat er meer kinderen met signalen van hoogbegaafdheid zijn. Daarbij is het belangrijk dat alle betrokkenen samenwerken, zodat het kind naar een passende plek kan gaan. Toch lukt dit helaas niet altijd.
Leerrecht
Levendis geeft aan dat het probleem echter niet aan de school te wijten is. Er is namelijk niet alleen sprake van een leerplicht, maar ook van een leerrecht. Een kind heeft het recht om onderwijs te volgen, aldus Celine Aaftink van regionaal Bureau Leerlingenzaken Midden-Gelre.
Door: Nationale Onderwijsgids / Eline Boer