De PO-Raad krijgt van meerdere schoolorganisaties signalen over een extreme toename van de energierekening. Het zijn stijgingen variërend van 400 tot 800 procent. De verhoogde energierekeningen worden nu betaald uit de reguliere bekostiging. Dat meldt de PO-Raad.
Net als de rest van Nederland verloopt voor een flink aantal schoolorganisaties dat zelf zijn energie inkoopt het energiecontract. Bij een nieuwe aanbesteding vallen de kosten vaak veel hoger uit. Er zijn ook schoolorganisaties die een volledige inkoopovereenkomst hadden met het Russische gasbedrijf Gazprom. Vanaf 10 oktober mogen die scholen vanwege het Europese sanctiebeleid geen gas meer afnemen van Gazprom. Daar staat dan een nieuw en duur contract tegenover. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) heeft op 6 september laten weten dat de verplichting om over te stappen wordt uitgesteld naar uiterlijk 31 december 2022.
Prinsjesdag
Schoolorganisaties worden voor algehele prijsstijgingen bij hun bekostiging voor 2023 gecompenseerd door de wettelijke automatische prijsbijstelling. Deze compensatie wordt pas officieel bekendgemaakt op Prinsjesdag. De PO-Raad vermoedt een compensatie van minstens 10 procent voor het primair onderwijs.
Energieverbruik
“Exorbitante prijsstijgingen zullen we ook in het primair onderwijs voelen, zelfs met de broodnodige compensaties”, zegt PO-Raadvoorzitter Freddy Weima. “Het is wel wrang, want als sector kloppen we al jaren aan bij het Rijk omdat driekwart van onze gebouwen niet meer voldoet aan deze tijd, ook op het punt van energieverbruik. Deze energiecrisis was een kleinere aanslag op onze middelen geweest als de meeste scholen aan de klimaatdoelstellingen zouden voldoen.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk