Rotterdam heeft er voorziening voor thuiszitters voortgezet onderwijs bij

In Rotterdam-Zuid is er een nieuwe voorziening bijgekomen voor leerlingen in het voorgezet onderwijs die thuiszitten. De Binnenhaven zit aan de Grift in één van de gebouwen van de Portus scholengroep. Portus Groene Hart uit Barendrecht die onder deze koepel valt, kan ook gebruikmaken van de voorziening voor thuiszitters – net als Focus Beroepsacademie. Dit meldt De Schakel Barendrecht. 

Bij de Binnenhaven zijn twee lesruimtes voor thuiszittende leerlingen. Daar kunnen zij aan hun lesprogramma werken. Ook is er een aparte ruimte ingericht voor coaching door twee gespecialiseerde begeleiders. De Binnenhaven is een initiatief van Marjolein Krist en Carlijn Roozemond en opgezet in samenwerking met Portus scholengroep, Zuider Gymnasium en CVO.

Wachten op speciaal onderwijs

Het aantal thuiszittende leerlingen neemt met de groeiende wachtlijsten in de jeugdhulp en het speciaal onderwijs toe. Om hun te voorzien van een passende leeromgeving is De Binnenhaven opgericht, waar 12- tot 18-jarigen extra begeleiding krijgen om weer terug te kunnen keren naar school. Ze zijn hierdoor ook minder afhankelijk van de lange wachttijden voor het so of de jeugdhulp. De Binnenhaven is er ook voor ondersteuning aan scholen om te voorkomen dat leerlingen thuis komen te zitten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky