Thuiszitters terug naar het reguliere onderwijs met speciale begeleiding

Er zijn naar schatting meer dan 20.000 kinderen die niet naar school gaan, de zogenoemde thuiszitters. Kinderen die buiten de boot vallen worden bij KOLB in Gouda opgevangen. Dat meldt Hart van Nederland.

Veel kinderen zitten thuis omdat het onderwijs niet aan hun behoeftes voldoet, vanwege ziekte of door het personeelstekort. Lasse kon niet meer naar school vanwege zijn obsessieve-compulsieve stoornis waardoor hij alles vijf keer moet aanraken.

Training voor thuiszitters 

Een gedeelte van de thuiszitters kan bij KOLB in Gouda terecht. Kinderen die dreigen uit te vallen, krijgen daar een training. Na een jaar kunnen de kinderen weer terug naar school. 85 procent van de kinderen die via KOLB begeleiding kreeg, zit nu weer in de schoolbanken.

Naar het reguliere onderwijs 

Jeppe van tien kon ook niet meer naar school vanwege zijn ADHD, hoogbegaafdheid en woedeaanvallen. Om weer mee te kunnen doen binnen het reguliere onderwijs krijgt hij bij KOLB verschillende handvaten en trainingen. In een schoolklas mag hij af en toe al meedraaien en hij krijgt extra begeleiding, daardoor voelt Jeppe zich beter op zijn plek.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk