'Leerlingenvervoer is meer dan leerlingen van A naar B brengen'

Mohammed en Bilal trainen taxichauffeurs om in het leerlingenvervoer aan de slag te gaan. Dit schooljaar ging het op veel plaatsen verkeerd met het vervoer voor leerlingen naar het speciaal onderwijs. Te laat op school verschijnen werd vaste prik. Dat meldt RTV Utrecht.

Mohammed Chennan en Bilal Salhi verzorgen de ritten in het leerlingenvervoer vanachter hun bureau in een kantoor in Utrecht Overvecht. Ze werkten beiden in de gehandicaptenzorg en weten als geen ander hoe ze rekening moeten houden met verschillende beperkingen.

Leerlingenvervoer 

Mohammed was jaren taxichauffeur en reed af en toe mee in het leerlingenvervoer. Informatie over de kinderen kreeg hij toen niet en dat zorgde ervoor dat het werk erg ingewikkeld werd. “Als je niet weet welke beperking het kind heeft, dan kan je er ook geen rekening mee houden.” Hij wilde het leerlingenvervoer combineren met zijn ervaring in de zorg.

Mohammed en Bilal beginnen met het bedrijf Met Zorg op Weg. Tijdens de zomervakantie waren ze alvast van plan om ouders te bellen voor het contact met de nieuwe chauffeurs. Alleen telefoonnummers en adressen kloppen van geen kant.

Reserve-chauffeurs 

De twee schakelen reserve-chauffeurs in die de eerste weken van het schooljaar veel ritten rijden. Mohammed geeft aan dat hij na zes jaar als taxichauffeur veel mensen kent en dat ze daarom geen last hebben van een chauffeurstekort. Chauffeurs krijgen de mogelijkheid om per week uitbetaald te worden en ze krijgen trainingen om te leren hoe ze met de doelgroep om moeten gaan. Chauffeurs leren tijdens die cursus hoe ze moeten omgaan met kinderen met autisme, ADHD en hechtingsproblematiek.

Cursus voor chauffeurs 

Jouad is een van de chauffeurs. Hij was negen jaar taxichauffeur, maar het leerlingenvervoer is nu zijn belangrijkste inkomstenbron. De leerlingen en Jouad zitten elke dag met elkaar in de bus. Hij praat met ze en probeert zo een vertrouwensband op te bouwen. De training vooraf vond hij erg fijn. “Als er in de praktijk iets vreemds gebeurt, dan denk je toch even aan de cursus terug.”

Zorg 

Mohammed en Bilal proberen in het leerlingenvervoer ook steeds meer de zorg toe te passen. “Het vervoer is namelijk meer dan de leerlingen van A naar B brengen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk