(Novum) - Studenten hoeven de komende jaren minder moeite te doen om aan een kamer te komen. Het aantal kamers groeit tot 2021 harder dan het aantal studenten, blijkt uit de landelijke monitor studentenhuisvesting van Kences, de brancheorganisatie voor studentenhuisvesting.
Het aantal studenten neemt tot 2021 toe met 48 duizend. Om hen te huisvesten zijn achttienduizend extra studentenkamers nodig. Vanaf 2016 zou de kamernood duidelijk afnemen. Het aantal studenten groeit het hardst in Amsterdam, waar er nog twaalfduizend bij komen.
Twee derde van de uitwonende studenten woont op een kamer waarbij toilet, keuken en douche met anderen worden gedeeld. Zo'n kamer kost gemiddeld 346 euro per maand. Elf procent heeft een kamer met eigen toilet, keuken en douche. Zij betalen 457 euro per maand. De rest (22 procent) woont in een gewone woning en legt daar maandelijks 540 euro voor neer.
Kences-directeur Vincent Buitenhuis benadrukt dat wel onverminderd moet worden doorgebouwd om de kamernood terug te dringen. Ook volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) moet de toename voor studentenhuisvesters geen reden zijn om achterover te leunen. "Er zijn zeker tienduizend studenten die thuis wonen terwijl ze liever op kamers willen stelt vicevoorzitter Eduard Schmidt. "Ook is het nog de vraag of studenten gratis met het openbaar vervoer kunnen blijven reizen en of de studiebeurs in stand blijft. De plannen om deze regelingen af te schaffen, mogen van ons van tafel, maar als studenten niet meer gratis met het ov kunnen zullen er zeker meer zijn die op kamers gaan."