Logo_tilburg_university_logo

Op zaterdag 18 april organiseert Tilburg University de Dag van de Filosofie rondom het thema 'ongelijkheid' in het theater De NWE Vorst. Tijdens het middagprogramma prikkelen filosofen, andere wetenschappers en kunstenaars het publiek om ongelijkheid vanuit tal van invalshoeken te overdenken. ’s Avonds verhaalt journaliste Sunny Bergman over sekseongelijkheid en racisme aan de hand van haar spraakmakende documentaires. Dit meldt Tilburg University.

De nationale Dag van de Filosofie in Tilburg is een jaarlijks evenement dat door het departement Filosofie van de Faculteit Geesteswetenschappen georganiseerd wordt in het kader van de nationale Maand van de Filosofie. Het thema van dit jaar is ongelijkheid. Vooral sociaal-economische ongelijkheid is een belangrijk en actueel thema dat regelmatig zorgt voor maatschappelijke onrust. Denk hierbij aan ongelijkheid tussen jong en oud, mannen en vrouwen, gezinnen en alleenstaanden, werkenden en niet-werkenden en tussen Nederlanders en immigranten. 

Het programma is gevarieerd met lezingen, debatten, interviews en kunstuitingen. Brits filosoof Jonathan Wolff verzorgt een inleiding over de verschillende benaderingen van (on)gelijkheid en hoe we zouden kunnen komen tot een 'society of equals'. Antropoloog en cultuurfilosoof Ton Lemaire spreekt over de dictatuur van het grote geld en de egoïstische menselijke natuur. De Vlaamse politicus en hoogleraar Frank Vandenbroucke belicht onder meer de dilemma’s van armoedebestrijding in Europa. En diverse wetenschappers van de Tilburgse universiteit beschouwen onder meer de emotionele kanten van ongelijkheid. Ook de rol van kunst en gelijkheid in gezondheid en welzijn worden uitgebreid bediscussieerd. Meer informatie, de tarieven en het aanmeldingsformulier zijn hier te vinden. 

© Nationale Onderwijsgids