Normal_brief_geld_vijftig

Er bestaan beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen, maar de verschillen zijn voor een belangrijk deel verklaarbaar uit kenmerken als opleidingsniveau, beroepsniveau, het hebben van deeltijd- of voltijdwerk en werkervaring. Bovendien worden de verschillen kleiner, onder meer door een stijgend opleidingsniveau van vrouwen. Zo verdienen jonge vrouwen meer dan jonge mannen. Dat blijkt uit het CBS onderzoek ‘Gelijk loon voor gelijk werk?’, waarin beloningsverschillen zijn gecorrigeerd voor een twintigtal relevante kenmerken. 

Rekening houdend met de twintig achtergrondkenmerken verdienden vrouwen bij de overheid in 2008 nog 7 procent minder dan mannen. In 2014 was dit gedaald tot 5 procent. In het bedrijfsleven daalde het verschil in deze periode van 9 naar 7 procent. Zonder rekening te houden met de verschillende achtergrondkenmerken laten de cijfers een zelfde trend zien, al zijn de loonverschillen groter. In 2008 verdienden vrouwen bij de overheid nog 16 procent minder dan mannen, in 2014 was dit 10 procent. In het bedrijfsleven is het verschil in deze periode gedaald van 22 naar 20 procent.

Zonder rekening te houden met achtergrondkenmerken verdienen jonge vrouwen gemiddeld meer dan hun mannelijke collega’s in dezelfde leeftijd. Bij oudere werknemers is het andersom. Bij de overheid ligt de leeftijd waarop mannen meer verdienen dan vrouwen hoger dan in het bedrijfsleven. In 2014 verdienden vrouwen bij de overheid vanaf 36 jaar minder dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. In het bedrijfsleven lag het omslagpunt bij 30 jaar. Dat jonge vrouwen een hoger uurloon hebben dan jonge mannen hangt voor een groot deel samen met het feit dat jonge vrouwen gemiddeld hoger opgeleid zijn dan jonge mannen.

Steeds meer jongeren kunnen na het afstuderen geen betaald werk vinden, omdat hen alleen onderbetaalde werkervaringsplekken wordt aangeboden. Het werk dat zij daar doen, verschilt niet van het werk dat collega’s doen, maar er staat geen of nauwelijks salaris tegenover. Dat blijkt uit de vorige week gepubliceerde Keuzegids Universiteiten 2017. FNV Jong herkent de analyse van de Keuzegids Universiteiten 2017 dat starters na hun afstuderen gedwongen worden om onder het minimumloon te werken. Schijnconstructies met werkervaringsplaatsen maken misbruik van mazen in de wet. Vrijwel dagelijks ontvangt de vakbond signalen via www.MeldpuntStageMisbruik.nl. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids