Logo_keuzegids

Het gaat goed met het Nederlandse universitaire onderwijs. Niet alleen stijgt jaarlijks het aantal nieuwe studenten, ook wordt de kwaliteit van het onderwijs hoger beoordeeld dan vorig jaar. Dat concludeert de nieuwe Keuzegids Universiteiten, die gisteren uitkwam. Dit meldt de Keuzegids Universiteiten.

Universitair onderwijs

De afgelopen jaren was het nieuws uit de universitaire wereld niet onverdeeld positief: het onderwijs internationaliseert steeds verder, numerus fixus-opleidingen blijken niet vol te zitten en ook het leenstelsel houdt de gemoederen bezig. Dit blijkt geen invloed te hebben op de aantrekkingskracht van universitaire opleidingen, noch op de kwaliteit ervan: instroomcijfers stijgen, studenten zijn positiever over hun studie én halen sneller hun diploma. De kwaliteit van het onderwijs wordt beter beoordeeld dan in 2018 en 2017, waarbij met name de wetenschappelijke vorming en de faciliteiten in de achting van studenten zijn gestegen. Het studiesucces (het aantal studenten dat na vier jaar hun diploma haalt) is zelfs op het hoogste niveau sinds 2006: van alle vwo’ers die in 2014 instroomden had 59,4 procent na vier jaar een diploma op zak. In 2006 gold dit voor slechts 38,7 procent van de studenten uit 2002. (bron: VSNU) 
 

Ranking 

De Keuzegids maakt onderscheid tussen ‘brede klassieke universiteiten’ en ‘overige universiteiten’. Van de klassieke universiteiten voert Nijmegen voor het tweede jaar op rij de ranglijst aan, van de overige universiteiten is Wageningen de echte uitblinker: deze staat al sinds 2004 op de eerste plaats. De meeste universiteiten scoren (iets) beter dan vorig jaar of zijn gelijk gebleven. Uitzondering op de regel is Rijksuniversiteit Groningen, zij lijkt last te hebben van de groeispurt van de afgelopen jaren. Kanttekening hierbij is dat het verschil nog groter lijkt door de stijgende lijn van de andere universiteiten.  
Ook vergelijkt de Keuzegids de studies onderling. Opvallend is dat Groningen in dit lijstje vier keer voorkomt. Lijstaanvoerder is Plantenwetenschappen van Wageningen, met een totaalscore van maar liefst 96 (uit een maximum van 100). 
 

Groei doet geen afbreuk aan kwaliteit

Meer studenten, grotere universiteiten, maar ook hogere kwaliteit. Voorlopig lijkt het erop dat de hogere instroom van universitaire studenten geen afbreuk doet aan de inhoudelijke kwaliteit van het onderwijs. De vraag is natuurlijk: heeft het Nederlands universitair onderwijs ondertussen zijn top bereikt, of houdt deze stijging in kwaliteit ook de komende jaren nog aan?
 
 
Door: Nationale Onderwijsgids