Gids over Creative Commons-licenties voor wetenschappelijke publicaties

Hoe werken Creactive Commons-licenties precies? Welke varianten zijn er? Hoe verschillen ze van auteursrecht en hoe werken ze voor onderwijsmateriaal? Op deze en andere vragen geeft een nieuwe gids antwoord. NWO heeft in samenwerking met VSNU en UKB (het samenwerkingsverband van universiteitsbibliotheken en de KB) een handzaam informatieboekje uitgebracht over de Creative-Commons-licenties. De gids beantwoordt een aantal veelgestelde vragen van onderzoekers, die steeds vaker hiermee in aanraking komen als zij een boek of artikel willen publiceren. Dit meldt NWO.

Creative Commons is een internationaal systeem dat het open en online delen van informatie – ook wetenschappelijke – stimuleert. Met een CC licentie geeft de maker van een werk aan dat het vrij digitaal verspreid en gekopieerd kan worden en in sommige gevallen ook bewerkt mag worden. Mits de oorspronkelijke auteur vermeld wordt.
 
Creative Commons zijn een essentieel onderdeel van het open access publiceren. Veel onderzoekers krijgen hiermee te maken als zij een boek of artikel publiceren. De uitgever zal vragen welke CC BY licentie zij kiezen. In toenemende mate stellen ook onderzoeksfinanciers eisen aan een te kiezen licentie. Op die manier zorgen zij ervoor dat de onderzoeksresultaten die zij hebben gefinancierd een zo breed mogelijke verspreiding krijgen. Dat gold al voor Europees onderzoek in het kader van Horizon2020. Ook NWO zal vanaf 1-1-2021 in het kader van Plan S eisen dat publicaties beschikbaar komen onder een CC BY licentie.
 
De gids is ook zelf een voorbeeld van het nut van Creative Commons licenties, want is gebaseerd op een al wat ouder ooit in het Verenigd Koninkrijk verschenen boekje dat onder CC BY stond. In samenwerking tussen een aantal collega’s verbonden aan Nederlandse universiteitsbibliotheken werd het geüpdatet en voor de Nederlandse situatie herschreven
 
Door: Nationale Onderwijsgids