De landelijke campagne voor talenstudies mag nog drie jaar doorgezet worden. Voor de middelbare school gaat het echter niet lukken om Frans en Duits nog meer aandacht te geven. Dat zeggen de ministers van Onderwijs. Dat meldt VOX.
Een talenstudie zoals Nederlands, Duits of Frans is onder jongeren niet echt populair. Het kabinet maakt zich hierover ook zorgen, maar wil niet dat dit gegeven andere zaken binnen het onderwijs naar achteren laat verdringen.
Landelijke campagne voor de talenopleidingen
Vorig jaar kwam er een landelijke campagne voor de talenopleidingen, na een motie vanuit de Tweede Kamer. De talenopleidingen zouden moeten gaan samenwerken om nieuwe studenten te werven. De campagne zou eigenlijk afgelopen januari stoppen, maar het kabinet heeft groen licht gegeven voor nog eens drie jaar erbij.
Daling instroom nieuwe studenten
Bij de moderne talenopleidingen daalt de instroom van nieuwe studenten al een geruime tijd. Dat zorgt weer voor kleinere vakgroepen en te hoge werkdruk onder de medewerkers. Er is 200 miljoen euro gereserveerd voor universiteiten om een samenwerking op landelijke niveau te stimuleren. Dat geldt niet alleen voor de talenopleidingen, maar voor alle disciplines. Daar moeten de talenopleidingen wel een boost van krijgen.
De opleidingen Nederlands leken bijna tot een landelijke opleiding samengevoegd te worden, maar dat ging uiteindelijk niet door. Studies zoals Frans en Duits moeten wel gezamenlijk bachelorprogramma’s aanbieden.
Extra lesuren voortgezet onderwijs
Er zijn nog meer ideeën om Duits en Frans te ‘upspicen’, zoals extra lesuren binnen het voortgezet onderwijs en voor leerlingen een intensievere voorlichting. Echter, het kabinet was niet enthousiast over deze ideeën. Scholen moeten namelijk ook de basisvaardigheden van hun leerlingen verbeteren.
De studies techniek en zorg hebben vanuit de overheid ook al campagnes om meer studenten te trekken. Aangezien dit kabinet nog een demissionair kabinet is zou het kunnen dat een volgend kabinet anders over de plannen denkt.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk