Regio Eindhoven krijgt 275 miljoen voor opleiden van mensen voor chipsector

Het kabinet stelt de regio Eindhoven 275 miljoen euro in het vooruitzicht om mensen op te leiden voor werk in de microchipsector, melden ministers Dirk Beljaarts van Economische Zaken en Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Delft maakt aanspraak op 43 miljoen euro, Twente op 72 miljoen euro en Groningen op 29 miljoen euro.

 

De ministers geven op deze manier invulling aan het 'project Beethoven' dat het vorige kabinet heeft opgezet om chipbedrijven zoals ASML in Nederland te houden. Een onderdeel hiervan was dat het kabinet honderden miljoenen euro's zou investeren om nieuwe werknemers op te leiden op mbo-, hbo- en wo-niveau.

Hans de Jong, voormalig president van Philips Nederland, is door het kabinet aangesteld als speciaal gezant om deze plannen uit te werken. Dat heeft hij gedaan in samenwerking met de regio's Eindhoven (ook bekend als Brainport), Delft, Groningen en Twente. De genoemde geldverdeling is daar een onderdeel van.

Positief

De ministers staan positief tegenover het plan en nemen de adviezen van De Jong over. Maar de regio's moeten eerst meer gedetailleerde plannen uitwerken om het geld daadwerkelijk te ontvangen.

Tot en met 2030 is volgens De Jong behoefte aan 38.000 extra technisch geschoolde mensen in de microchipsector. Mede door de groei van ASML heeft alleen al de regio Eindhoven 26.000 nieuwe mensen nodig. Dat stelt de speciaal gezant op basis van eigen onderzoek. Daarvoor heeft hij onder andere aan de microchipbedrijven zelf gevraagd wat hun uitbreidingsplannen zijn.

Een woordvoerder van chipbedrijf NXP spreekt van goed nieuws. "Wij lobbyen ervoor om zoveel mogelijk technisch talent in Nederland op te leiden om zo sterk te blijven op het gebied van onderzoek en ontwikkeling." Hij zegt dat NXP nu niet voldoende werknemers uit Nederland kan halen om vacatures in te vullen.

Door: ANP