Eerstejaarsstudenten gefrustreerd vanwege de woningmarkt in Maastricht

De introductie van het nieuwe studiejaar, de INKOM, gaat over twee weken van start. (Buitenlandse) studenten raken nu lichtelijk in paniek omdat ze geen studentenkamer in Maastricht kunnen vinden. Drie verschillende buitenlandse studenten spraken met L1 over hun ervaringen op de woningmarkt.

Student Maialen Isasi komt uit Spanje en gaat dit studiejaar European Business Law studeren in Maastricht. Sinds mei is ze al op zoek naar een studentenkamer. Eerst met een vriendin, maar nu al lange tijd een kamer voor zichzelf. “Er is te weinig aanbod voor alle studenten die een kamer/huis zoeken.”

Weinig hulp van de universiteit 

De universiteit helpt niet goed genoeg in de zoektocht naar een plek. “De universiteit helpt niet, want ik ben geen Erasmus-uitwisselingsstudent. Ben je dat wel, dan helpt de universiteit wel mee tijdens de zoektocht.”

De 18-jarige Vietnamese Phong Nguyen gaat psychologie studeren en is al vier maanden op zoek naar een woning in Maastricht. Nog steeds heeft hij geen kamer, maar over een week zet hij wel voet op Nederlandse bodem. De universiteit heeft volgens Nguyen geen tips gegeven in de zoektocht naar een woning.

Duitse student Lilly Meyer genoot van een tussenjaar. Omdat ze aan het reizen was door Japan kon ze geen kamers bekijken in Maastricht. Haar studie International Business start in september, maar begin augustus had ze eigenlijk al graag een kamer gehad in de stad. De universiteit geeft beginnende kamerzoekende studenten wel wat tips volgens haar, maar het helpt niet echt.

Waarschuwing 

Hoofd studentenhuisvesting bij de Universiteit Maastricht en platform Maastricht Housing, Maurice Evers, snapt de gefrustreerde studenten wel. Maar, zo zegt hij, de universiteit heeft in april al gewaarschuwd dat nieuwe studenten op tijd moesten beginnen met hun zoektocht.

Studenten die nu nog op zoek zijn naar een kamer moet Evers toch teleurstellen. “Heroverweeg je komst naar Maastricht, want je komt letterlijk voor een dichte deur te staan.”

Minder studenten dan vorig jaar 

Dit jaar komen er niet meer studenten een studie volgen in Maastricht volgens Evers. De universiteit kan weinig tegen fraudeurs doen, alleen maar nieuwe studenten ervoor waarschuwen.

Er is in het afgelopen jaar minder gedaan aan internationale werving, zodat Maastricht niet meer zo aantrekkelijk werd voor buitenlandse studenten. De universiteit ging niet naar onderwijsbeurzen in het buitenland, maar de belangstelling blijft groot, aldus Evers. “We kunnen studenten niet altijd weren. Bij vrije instroom opleidingen kan iedereen die aan de eisen voldoet zich aanmelden.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk