Minister Bussemaker reikte gisteren de OnderwijsTalentprijs 2014 uit aan twee talentvolle jonge leraren: Lisanne Muis in de categorie Basisonderwijs en Niels van de Voort in de categorie Voortgezet Onderwijs. Zij bedachten vernieuwende initiatieven die praktisch ingezet kunnen worden in de klas.
Lisanne Muis van de Stenden Hogeschool/Chr. Pabo Emmen bedacht een app waarmee basisschoolleraren op eenvoudige wijze feedback kunnen vragen van hun eigen leerlingen op hun lessen. Niels van de Voort, student van de Hogeschool Utrecht Instituut Archimedes, maakte een bijzonder ganzenbordspel waarmee leerlingen in de bovenbouw van het vwo lastige thema’s in de biologielessen zoals homeostase spelenderwijs onder de knie krijgen.
Volgens minister Jet Bussemaker is het belangrijk dat studenten aan de lerarenopleidingen en pabo’s de ruimte krijgen voor vernieuwende initiatieven: “Lerarenopleidingen vormen de kweekvijvers voor talent dat straks voor onze klassen staat. Jonge leraren die deze prijs winnen, blinken al uit aan de start. Ze hebben niet alleen talent voor het vak, ze denken ook mee aan verbetering en vernieuwing van het onderwijs. Dat zet de toon voor de anderen en stimuleert alle aanstormende leraren om met een frisse blik het onderwijs op hun school, maar ook daarbuiten, te blijven vernieuwen en verbeteren.”
De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee talentvolle startende leerkrachten in de categorieën basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Beide winnaars werden beloond met een bronzen trofee en een bedrag van duizend euro. Dit jaar nomineerden 27 lerarenopleidingen hun beste student van het afgelopen schooljaar. Voorafgaand aan de bekendmaking was er een expositie ingericht waar de genomineerden hun afstudeerscriptie of –project laten zien.
© Nationale Onderwijsgids