Scholen zouden het scholieren steeds moeilijker maken om naar een hoger niveau door te stromen, uit angst voor zittenblijvers. Uit een rapport van de Onderwijsinspectie blijkt dat het aantal scholieren dat na het vmbo nog havo gaat doen, in drie jaar tijd met achttien procent gedaald is. De overstap van havo naar vwo blijkt ook minder vaak voor te komen. In de afgelopen drie jaar zijn er meer leerlingen gedaald qua niveau dan omhoog gegaan. Leerlingen zouden nu de kans mislopen om een diploma op hun eigen niveau te halen, waarschuwt de Inspectie van Onderwijs in het jaarlijkse Onderwijsverslag. Dit meldt Metro.
Uit het rapport blijkt ook dat de selectie voor de brugklas strenger is geworden. Volgens Annelotte Lutterman, voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), is er nu een gevaarlijke trend bezig. “Wij zien dat leerlingen steeds sneller te maken hebben met een selectie aan de poort. Leerlingen ronden hun opleiding steeds sneller af. Voor sommigen is dat goed nieuws, voor ons een teken dat scholen risicomijdend handelen en daarmee scholieren kansen ontnemen.”
Leerlingen zouden als gevolg minder vaak blijven zitten, vooral de daling op de havo valt de Onderwijsinspectie op. Volgens de LAKS worden vmbo'ers steeds vaker tegengewerkt als zij door willen stromen naar de havo. Scholen zouden dit doen om het aantal zittenblijvers terug te dringen. Bij scholen zou de angst bestaan dat de leerling een klas over moet doen of zakt voor het eindexamen.
Zorgen over de flexibiliteit van het onderwijs zijn er ook bij minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs. Zij benadrukken dat het er niet toe mag leiden dat scholen gaan selecteren op kansrijke leerlingen en de twijfelgevallen gaan uitsluiten. “Het onderwijs moet wel toegankelijk blijven voor iedereen, ook voor leerlingen die pas later tot bloei komen en willen overstappen.”
© Nationale Onderwijsgids