Normal_sander_dekker322

Het feit dat de meerderheid van de scholen voor voortgezet onderwijs naast het basisschooladvies ook om toetsscores van de leerling vragen is niet in strijd met de verplichting van scholen om het schooladvies leidend te laten zijn. Dit schrijft de Tweede Kamer in antwoord op Kamervragen van PvdA-kamerlid Ypma. Dit meldt de Rijksoverheid. 

Uit onderzoek van de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) blijkt dat de meerderheid van de middelbare scholen in Nederland om toetsscores van leerlingen vragen. Volgens Ypma betekent dit dat het voortgezet onderwijs geen genoegen neemt met het advies van de basisschool. Staatssecretaris Dekker is het hier echter niet mee eens. Volgens hem is het vragen van toetsscores niet in strijd met de wetswijziging Eindtoetsing PO. Hierin staat dat het schooladvies leidend moet zijn. 
 
Het schooladvies, zo stelt Dekker, maakt onderdeel uit van een onderwijskundig rapport over de leerling in kwestie. In dit rapport kan meer informatie over de leerling opgenomen worden. Tevens kunnen de betreffende basisschool en middelbare school afspreken of dit rapport overgedragen wordt voor of nadat er besloten is over de toelating of afwijzing van de leerling. Het onderwijskundig rapport bevat aanvullende informatie over de leerling die nuttig is voor de middelbare school. De informatie geeft namelijk inzicht in eventuele extra ondersteuningsbehoeften van de leerling. De middelbare school mag dus om toetsscores vragen, aldus Dekker, ze mogen echter niet de toelating of afwijzing van de leerling laten afhangen van deze toetsscores. 
 
Volgens de VOO en de Onderwijsinspectie baseren de middelbare scholen hun toelatingsbesluit niet op de toetsscores. 
 
© Nationale Onderwijsgids