Normal_diploma_certificaat

De PvdA wil dat middelbare scholieren nog dit jaar een diploma op verschillende niveaus kunnen halen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld havo-leerlingen die erg goed zijn in Nederlands dat vak op vwo-niveau volgen en afronden. Dat meldt de Telegraaf.

De PvdA gaat zich sterk maken voor een diploma op maat bij staatssecretaris Dekker van Onderwijs. Wanneer een scholier die havo doet een vak volgt op het vwo-niveau komt dit op het diploma te staan. Sommige scholen hebben dit al mogelijk gemaakt voor de leerlingen, maar Kamerlid Ypma van de PvdA wil dat de staatssecretaris dit in heel Nederland mogelijk maakt en stimuleert. Het Kamerlid is van mening dat deze variatie leerlingen uitdagen op hun eigen, hogere niveau bepaalde lesstof te volgen.

De VO-raad pleitte eerder dit jaar al voor een maatwerkdiploma op vmbo, havo en vwo.
Staatssecretaris Dekker van Onderwijs stuurde in juni een brief aan de Tweede Kamer waarin hij schreef dat het maatwerkdiploma veel mogelijkheden biedt om leerlingen uit te dagen. Dekker is dan ook voorstander van meer maatwerk in het onderwijs. Echter, benadrukt Dekker, het maatwerkdiploma mag niet ten koste gaan van de kwaliteit, doelmatigheid en toegankelijkheid van het onderwijs als geheel. Woensdag en donderdag praat de Tweede Kamer over de Onderwijsbegroting voor het komende jaar.

© Nationale Onderwijsgids