Normal_nk-scholieren-20152016-voorrondes---archieffoto

Een recordaantal van 124 middelbare scholen uit heel Nederland neemt dit jaar deel aan het NK Debatteren voor Scholieren. De leerlingen gaan het debat met elkaar aan over actuele maatschappelijke thema’s, waaronder de vluchtelingenproblematiek. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. De 30 beste scholen gaan door naar de finale op de Universiteit Utrecht op zaterdag 23 januari 2016. Dat meldt het Nederlands Debat Instituut.

‘’Debatteren gaat niet om meningen, maar om argumenten. Het gaat er niet om wat jongeren er zelf van vinden, maar of ze in staat zijn om sterke argumenten overtuigend te brengen en die van van anderen kritisch te toetsen’’, aldus voorzitter Roderik van Grieken.

De scholieren kunnen de debatstellingen vooraf voorbereiden, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Hierdoor leren zij zich verplaatsen in beide posities. Ook volgen ter plekke een aantal improvisatiestellingen. Van Grieken stelt: ''Daardoor is er ruimte voor actuele discussies zoals Zwarte Piet, IS en de EU-naheffing. Kortom: deze jongeren gaan moeilijke thema's niet uit de weg.’’ De leerlingen debatteren dit jaar onder andere over 'de beste leraren moeten verplicht worden overgeplaatst naar de slechtste scholen', 'gemeenteraden moeten worden verkozen door een loting uit volwassen burgers' en 'Nederland moet mensen met een sterk afwijkende cultuur geen permanente verblijfsvergunning geven'.

De missie van het Nederlands Debat Instituut is om de nieuwe generatie te ontwikkelen in mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid. Met succes, elk jaar neemt de achterban toe: bij de start van de organisatie achttien jaar geleden werd op scholen niet of nauwelijks gedebatteerd, maar inmiddels is debatteren als lesmethode erkend en gevierd door docenten, leerlingen en wetenschappers. Jaarlijks doen er meer dan 500 scholen met de debatactiviteiten van het Nederlands Debat Instituut mee. De komende jaren zal de focus van de organisatie op basisscholen en het vmbo liggen.

© Nationale Onderwijsgids