Omdat bijna een derde van de studenten op hogescholen en universiteiten uitvalt of wisselt van studie na zijn eerste jaar, moet de aansluiting tussen het voortgezet- en hoger onderwijs beter. Daartoe werd vlak voor de zomer een studiekeuzechecklist gepresenteerd: ‘Aanval op Uitval’. Studentenorganisatie ISO, scholierenorganisatie LAKS, decanenvereniging NVS-NVL en Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) sloegen na deze presentatie de handen ineen en hebben uitwerking gegeven aan het eerdere tienpuntenplan. Dat meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).
ISO-voorzitter Jan Sinnige: “De kosten van uitval zijn gigantisch, voor samenleving en student. We werken nu samen om uitval tegen te gaan. Van mbo tot universiteit, van havo tot hbo.” Een ruime Kamermeerderheid, bestaande uit VVD, CDA en PvdA ondersteunen de uitwerking van de plannen en vragen tijdens de begrotingsbehandeling van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap aan Minister Bussemaker deze plannen om te zetten in realiteit.
De brede coalitie stelt voor beroepslessen in het voorgezet- en middelbaar beroepsonderwijs in te voeren: lessen waarin de docent ruimte maakt voor de perspectieven die zijn vak biedt. LAKS-voorzitter Sven Annen is enthousiast: “Vakdocenten betrekken bij de loopbaan van leerlingen kan een hele positieve invloed hebben op scholieren. Zodra leerlingen weten waarom ze iets leren, linken ze dit aan hun toekomstperspectief en raken zij extra gemotiveerd voor het vak.” Peter Huwae sluit zich namens decanenvereniging NVS-NVL hierbij aan en vervolgt: “Elke middelbare school heeft de plicht leerlingen te begeleiden bij hun overstap naar het vervolgonderwijs”.
Ook vindt de coalitie dat studieloopbaanbegeleiders en decanen meer tijd dienen te krijgen om individuele gesprekken te voeren met studenten en leerlingen. “Tijdens individuele gesprekken worden leerlingen en studenten gestimuleerd om na te denken over hun kwaliteiten. Onder andere door de persoonlijke gesprekken zullen zij bewustere keuzes maken en in de meeste gevallen de juiste vervolgstap kiezen”, aldus JOB-voorzitter Rick de Wijk.
In het hoger onderwijs wordt de studiekeuzecheck verplicht. Kamerlid Mohammed Mohandis(PvdA): “Wij willen uitval tegengaan door studenten aan het begin van hun studie kennis te laten maken met de opleiding die ze willen volgen en voorkomen dat ze een verkeerde keuze maken. Op deze manier kan elk talent zich maximaal kan ontwikkelen.” Daarnaast krijgen studenten het recht om echt een realistisch beeld te krijgen van de opleiding en worden niet alleen gescreend. Zo komt de studiekeuzecheck ten dienste van de student te staan en niet ten koste van de universiteit of hogeschool.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids