De interesse van scholieren voor de bètaprofielen, natuur en techniek en natuur en gezondheid, neemt voor het eerst in jaren af. Vooral onder jongens, maar ook enigszins onder meisjes op het vwo. De populariteit van de maatschappijprofielen, economie en maatschappij en cultuur en maatschappij, stijgt de laatste jaren juist weer. Ook weer vooral onder jongens. Dit meldt Qompas.
Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Qompas, uitgever van studie- en carrièrekeuzeproducten, onder ruim 77.500 scholieren in de derde klas over hun voorkeur voor profielen over 2013-2017. De leerlingen hebben met de lesmethodes van Qompas de vier profielen beoordeeld naar hun interesse. De cijfers zijn representatief voor alle derdeklasscholieren in Nederland.
Leerlingen kiezen op de middelbare school aan het eind van de derde klas een profiel; een samenhangend vakkenpakket. Ze kunnen kiezen uit cultuur en maatschappij (C&M), economie en maatschappij (E&M), natuur en gezondheid (N&G) en natuur en techniek (N&T). N&T is het meest exacte profiel.
De laatste jaren was bij de meisjes een duidelijke stijging te merken in de interesse voor de bètaprofielen, maar nu treedt voor het eerst bij de vwo-meisjes een lichte daling in. Nog altijd is de interesse in een bètaprofiel bij jongens groter dan bij meisjes, maar bij de jongens is de interesse in bètaprofielen al een paar jaar iets aan het afnemen, vooral in N&T. De maatschappijprofielen winnen bij jongens weer wat aan populariteit. E&M was altijd al een populair profiel bij jongens, maar nu neemt ook de interesse in cultuur en maatschappij weer langzaam toe, vooral bij havo-jongens en vwo-meisjes.
Welke profielen scholieren daadwerkelijk kiezen, heeft Qompas niet onderzocht. Deze cijfers houdt het CBS jaarlijks bij. Directeur Boris Eustatia: “De interesses over een aantal jaar geven wel een trend weer. Dat wil niet zeggen dat jongeren ook meteen massaal voor deze meest gewaardeerde profielen kiezen. Ze kunnen een bepaalde interesse hebben, maar toch ‘veilig’ kiezen omdat een profiel betere eindexamenkansen biedt of omdat een profiel meer toelatingsmogelijkheden biedt in het hoger onderwijs.”
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids